Китай може да се обърне срещу Apple и Qualcomm в защита на Huawei

Huawei буквално са директен потърпевш от спора между Китай и САЩ. Ситуацията, изглежда не върви към подобрения (САЩ удължиха рестрикциите срещу Huawei с още една година). И за да утежнят положението на китайската компания, те се опитват да прекъснат доставките на чипове от компании от други държави с Huawei.

Според информация от Global Times, позовавайки се на източник близък до китайското правителство, Китай ще се опита да отвърне на удара. Китай може да добави няколко американски компании в “ненадежден списък на юридически лица”. И в този списък, ще са компании като Apple, Qualcomm, Cisco и Boeing.

Коментира се, че “Китай ще предприеме действия, за да защити собствените си права”. Мерките могат да включват “налагане на ограничения или разследвания” срещу двете компаниите. Това пък, би могло да намали доверието на китайските инвеститори и да свие доходите им.

Междувременно, китайското външно министерство е поискало от администрацията на Тръмп, да спре “безпричинното потискане” на китайски компании като Huawei. Заявили са пред Reuters, че “Китай твърдо ще защити законните права на компаниите си”.

Поне към този момент, няма предприети мерки…

Не пропускай:  Няма да видим iPhone 12 на 15 септември

Какво би могло да се случи?

Частта от която се интересува аудиторията на 359GSM.com, засяга първите две компании – Apple и Qualcomm.

Прекратяването на продажбите на iPhone в Китай, ще се отрази негативно на Apple. Компанията има 7.3% от смартфон пазара в Китай за Q1 на 2020 година, но представлява сериозен дял от общите им продажби (14.8%). Ударът за Apple ще е още по-голям, като се има предвид, че iPhone се сглобява в Китай.. А ако задълбаем навътре в нещата – не е ясно каква част от компонентите в iPhone, също се произвеждат в Китай.

Qualcomm са втората компания, която “вероятно няма да спи спокойно” през следващите месеци. Qualcomm разчитат на Китай, за да разширят своя 5G бизнес. И това са “сериозните пари” за компанията. По-малко “сериозните” са огромният брой Snapdragon чипсети, които използват почти всички китайски производители на смартфони… Китай не обичат много-много тайванските MediaTek (отново по политически причини), но пък в случая спорът със САЩ вероятно е по-важен и MediaTek биха могли да се възползват от случая.