[PR] Конфиденциалността и сигурността са от първостепенна важност, когато избираме приложение за разговори споделят 60% от всички запитани във Viber

За да разбере повече за предпочитанията на потребителите в България, Viber, една от водещите платформи за комуникация в света, пусна няколко polls (анкети) в официалното Community на Viber за България с над 850 000 последователи. Отговорите на над 20 000 респонденти отчетоха две основни тенденции:

  • Българите (както и повечето потребители в ЦИЕ) са много внимателни, когато става дума за защита на личните данни.
  • Писането на класически текстови съобщения във Viber все още е основният начин за връзка с най-близките. Сърбите (73%) също са фенове на текстовите съобщения, следвани от гърците (67%).

Днес приложенията за комуникация са една от най-динамично и бързо развиващите се индустрии. Наличието на защитени чатове и конфиденциални разговори е ключов компонент за водещото мобилно приоложение, както коментира и Джамел Агауа, глобален изпълнителен директор на Rakuten Viber по повод пробива в сигурността на WhatsApp. Това съвпада и с очакванията на българските потребители – 50% от участниците в анкетата посочват защитата на лични данни като основен мотив да изберат Viber.

Мисията на Viber е да се погрижи за сигурността в приложението, така че потребителите да не се колебаят дали и как да споделят свободно информация в личните си разговори. На практика, разговорите са криптирани, сървърите не съхраняват данни, а само пренасят съобщенията под формата на код от точка А до точка Б.

Други 20% от българските потребители отбелязват като предимство високото качество на разговорите в приложението. От всички, взели участие в гласуването, българите дават най-много гласове именно за тази услуга. В отговор на тези очаквания се появи и последната версия – Viber 10, която осигурява кристално качество на обажданията и два пъти по-висока скорост при доставяне на съобщенията. В допълнение, българите споделят, че са фенове на страхотните функционалности в приложението, които им позволяват да персонализират чатовете и да ги правят по-динамични. Последните актуализации и инструменти, свързани с възможностите за редакция, изтриване, превод или директен отговор в приложението също са сред харесваните от потребителите функции на приложението. Постоянните подобрения на потребителското изживяване в чата е сред основните приоритети на Viber, а доказателство за това е и новият дизайн на Viber – по-изчистен и по-бърз от всякога.

Българите са традиционалисти по отношение на любимите формати за комуникация в чата. Ето защо не е изненадваща статистиката, че почти 65% от всички респонденти са любители на класическите текстови съобщения, за сметка на видео и аудио посланията, например.

За 25% от участниците в допитването в България, стикерите допълват комуникацията в чата с емоцията, която носят – понякога думите не стигат да опишем какво чувстваме, а стикерите правят това по-лесно. Сходна е тенденцията и при унгарците, чехите, сърбите и словенците, чиито резултати от анкетата също отчитат малко над 20% в полза на стикерите.

„Дълбоко ценим всяка възможност да бъдем близо до своите потребители. Имаме локални Viber Communities (общности) на 9 пазара в Централна и Източна Европа, които събират общо около 4 милиона последователи. В тях често събираме обратна връзка за продуктите и цялостното изживяване на потребителите ни в приложението. Защитената комуникация е от първостепенна важност за Viber и това ни мотивира да насочваме огромен ресурс в усъвършенстване на мерките за сигурност в платформата ни. “, сподели Зарена Кънчева, директор маркетинг и PR за Централна и Източна Европа в Rakuten Viber.