Mate 40 серията на Huawei, може да използва Dimensity 1000+ на MediaTek на пазарите извън Китай

През последните няколко месеца, слуховете за Mate 40 серията на Huawei зачестяват. Очаква се, смартфоните да бъдат представени през септември, но според някои – анонсът може да се отложи за октомври, заради проблемите с доставката на чипсети. По традиция, Mate серията използва най-новите Kirin чипсети, а по-късно P серията на компанията получава нов дизайн и вече използваните в Mate смартфоните чипсети. Това на практика означава, че би трябвало Mate 40 смартфоните, да използват новия Kirin 1000 или Kirin 1020 чипсет на компанията. Но – не е много сигурно…

Предвид последните рестрикции на американското правителство, TSMC вече не може да произвежда Kirin чипсетите на Huawei. Поетите ангажименти разбира се ще се спазят, но липсата на алтернатива впоследствие, поставя Huawei в много деликатна ситуация.

С оглед на това, Huawei може да се насочи към производството от Samsung. Според информация от Teme (@Rodent950), 5nm-овият Kirin чипсет на Huawei – ще се използва само за моделите предназначени за азиатския пазар. За пазарите извън Китай – Huawei ще използват друг чипсет. Въпросът е, кой ще е този друг чипсет?

Teme вярва, че Huawei ще заложат на чипове от MediaTek. Qualcomm са американска компания, което означава че няма как да има търговска сделка между тях. Това автоматично сочи към MediaTek, като най-вероятна алтернатива.

Не пропускай:  Срещу 1.8 милиарда долара, Huawei ще могат да използват технологии на Qualcomm

Доколкото е известно, новото топ предложение от MediaTek към момента е Dimensity 1000+ чипсета. Той е сравним като производителност с Kirin 1020 или Kirin 1000, като разликата е, че използва 7nm технологичен процес.

Според Teme, Huawei ще имат нужда от поне 10 милиона броя чипсети за новата Mate 40 серия от смартфони. Според информацията, те разполагат едва с 8 милиона броя, което означава, че няма как да покрият нуждите си за Mate 40 смартфоните, а да не говорим впоследствие и за P50 смартфоните в началото на 2021 година…

Честно казано, има доста логика във всичко написано по-горе. Kirin чипсетите са крайно недостатъчни, а и MediaTek Dimensity 1000+ се очертава като истинско “бижу” на смартфон сцената. С нетърпение очакваме да видим Huawei Mate 40 и вероятно Dimensity 1000+ чипсета.