MediaTek MT689X чипсетът ще се бори със Snapdragon 865+

Dimensity серията от чипсети на MediaTek, се оказа доста успешна за тайванците. Хората са казали “апетитът идва с яденето” и в това има много истина… Сега, с успеха на Dimnesity чипсетите, MediaTek добиха самочувствие и са решили, да се завърнат в сегмента с чипсети за високия клас смартфони.

MediaTek MT689X чипсетът ще бъде много сходна производителност с тази на Exynos 1080 на Samsung. Според Digital Chat Station, ще бъде създаден по 6nm технологичен процес и ще има Mali G77 графичен ускорител. Твърди още, че MT689X ще има архитектура и работни честоти, точно като тези на Exynos 1080, откъдето идва и сходната им производителност. В случай, че информацията му се окаже вярна, очакваме процесорните ядра в MT689X, да са групирани по схемата “1+3+4”.

Виж още:  AnTuTu: 10те топ Android устройства във високия и среден клас за октомври

Според резултати от AnTuTu, MT689X ще прескочи резултат от 600 000 точки, което на практика го доближава до производителността на Snapdragon 865+ на Qualcomm. Определено страхотна новина, особено като се има предвид, че по традиция чипсетите на MediaTek са по-евтини от тези на Qualcomm.

Благодарение на MT689X, на пазара ще се появят смартфони с производителност на флагмани и с цена от около 300 долара (има се предвид цената, преди таксите).

MediaTek работят по още два, 5nm чипсета с Cortex A78 процесорни ядра. Повече за тях вижте тук.