MediaTek представи бюджетните гейм чипсети Helio G90 и Helio 90T с HyperEngine Game технология

Въпреки, че смартфоните с Android са стотици, мобилните чипсети с които работят са силно ограничени. Основните играчи в чипсета пазара са четири – Qualcomm, Samsung, HiSilicon и MediaTek.

Сега, MediaTek привличат вниманието към себе си с новите Helio G чипсети – Helio G90 и Helio G90T. Както вероятно се досещате от името на Helio G серията – става въпрос за чипсети с фокус към подобряване на гейминг изживяването сред потребителите.

На практика, Helio G90 и Helio G90T чипсетите надграждат Helio P90 и въпреки, че не е упоменато изрично към момента, би трябвало да са разработени по 12nm технологичен процес (също както Helio P90).

Състоят се от:

  • 2х Cortex A76 @2GHz (G90) или @2.05GHz (G90T) за тежки задачи
  • 6x Cortex A55 (енергоефективни)
  • Mali G76 3EEMC4 графичен ускорител (надгражда Mali PowerVR GN9446 в P90)

Предвид фокуса на Helio G90 и Helio G90T, най-важният момент и именно в графичния ускорител. Той е четириядрен, базиран на Bifrost архитектура и въпреки, че не е най-мощния на пазара – предоставя прекрасни възможности пред MediaTek и бъдещите бюджетни гейм-смартфони.

Helio G90 и Helio G90T включват поддръжка съответно до 8GB и 10GB LPDDR4X RAM, клокната на 2133MHz, до 64MPx камера сензори (или до 24MPx + 16MPx, за две камери), slow motion видео с 240 кадъра в секунда, изкуствен интелект (AI), LTE Cat12 и други.

Не пропускай:  Новите Redmi Note 9, 9S и 9 Pro. Сравнение с Redmi Note 8 Pro

HyperEngine Game технология

Новите Helio G90 и Helio G90T поддържат и новата HyperEngine Game технология, създадена да подобрява мобилния гейминг.

  • Networking Engine: Има възможност да открие влошаващ се WiFi сигнал и да активира WiFi + LTE, за максимално добра връзка.
  • Rapid Response Engine: Ускоряване на реакцията при докосване, за да подобри гейминг изживяването
  • Resource Management Engine: Интелигентно пренасочване на ресурсите като процесорни ядра и графичен ускорител, за оптимална производителност
  • Picture Quality Engine: Осигурява HDR10 стандарт с 10 битова цветна гама за по-ярки и по-живи цветове (за смартфоните с HDR)
  • Dual WiFi connection: Позволява едната антена на смартфона, да се свърже към две WiFi канала (2.4GHz и 5GHz) или към два рутера. Отново – целта е да се намали латентността и подобри гейминг изживяването
  • Call and Data Concurrency: Позволява връзката на данни да остане активна при входящо повикване, така че можете да “затворите” без да бъдете изхвърлени от играта за “неактивна връзка”.

Простичко казано, благодарение на Helio G90 и Helio G90T, гейминг смартфоните ще станат по-евтини, по-бързи и по-умни. За да си представите колко хубаво би могло да се получи – гледайте на Helio G90 и Helio G90T, като на директен конкурент на Snapdragon 730 в Xiaomi Mi 9T.