MeeGo стана част от Tizen – нова open source платформа, базирана на Linux

    Помните MeeGo платформата. Преди време Nokia смяташе да използва тази платформа в своите бъдещи смартфони. След това компанията сключи сделка с Microsoft да използва тяхната мобилна платформа, Windows Phone, в бъдещите си устройства. Докато Nokia подготвя излизането на своите първи WP устройства, компанията показа своя първи и единствен MeeGo смартфон – N9.

    А сега дойде края на MeeGo. Официално. Платформата ще стане част от нов проект с име Tizen. Това е проект, който ще се ръководи от Intel и Samsung. Целта на проекта е създаването на нова операционна система за смартфони, таблети, smart телевизори, нетбуци и инфоразвлекателни системи за автомобили.

    MeeGo проектът насърчава своите членове да се насочат към Tizen. Intel насърчава разработчиците да продължат да създават приложения за MeeGo, като компанията твърди, че тези приложения ще могат да работят и с Tizen платформата, без да е необходимо да бъдат променяни.

    Компаниите смятат, че бъдещето е в HTML5 и трябва да насочат инвестициите си към HTML5. Проектът е базиран на Linux и ще бъде част от Linux Foundation. Операционната система ще бъде напълно open source. Разработването му ще бъде ръководено от екип от инженери от Intel и Samsung.

    Първоначалното излизане на Tizen и Tizen SDK се очаква да стане през първото тримесечие на 2012 г.