Meng Wanzhou, финансов директор на Huawei, е арестувана в Канада

Meng Wanzhou, главен финансов директор на Huawei, е арестуван във Ванкувър, Канада. Информацията идва от TechCrunch (The Globe and Mail), а обвинението е подозрение в нарушаване на търговските санкции на САЩ срещу Иран.

Huawei са потвърдили информацията на TechCrunch, като са добавили че Meng Wanzhou (дъщеря на основателя на Huawei, Ren Zhengfei), е изправена пред неуточнени обвинения в източната част на Ню Йорк, където е прехвърлила полета си, на път за Канада.

Говорител на Huawei е коментирал следното (приблизителен превод):

“Компанията получи много малко информация относно обвиненията и не е наясно с каквито и да било неправомерни действия от страна на г-жа Meng. Смятаме, че канадските и американските правни системи в крайна сметка ще достигнат до справедливо заключение. Huawei спазват всички приложими закони и разпоредби за контрол върху износа и санкциите на ООН, САЩ и ЕС”

Напрежението между американските власти и Huawei датират още от 2016 година. Позовавайки се на опасения за националната сигурност, Доналд Тръмп подписа законопрект, според който забранява на правителствените агенции да използват продукти и услуги на Huawei и ZTE.

Не пропускай:  EMUI 9.1 ще стигне до 49 по-стари смартфона на Huawei и Honor