Nokia 8 вече официално – Snapdragon 835, 4GB RAM и чист Android

HMD Global вече пуснаха няколко Nokia смартфона с Android в средния клас. Всички обаче, с нетърпение очакваме флагмана на компанията – Nokia 8. Е, той вече е факт.

Nokia_8И така, Nokia 8 има алуминиев корпус (алуминий клас 6000), идва с 5.3 инчов LCD дисплей (1440p резолюция), Gorilla Glass 5 защитно покритие, Snapdragon 835 чипсет от Qualcomm, 4GB RAM (ще има и версия с 6GB RAM) и 64GB USF2.1 вградена памет. Разбира се, ще има слот за разширяване на паметта с microSD карти. Акцентът обаче, или поне за феновете на Android е, че Nokia 8 ще се появи на пазара с чист Android, гарантиращ супер бързи ъпдейти.

Всичко обаче се върти около камерата на Nokia 8. “Голямата работа” идва от партньорството на Nokia със ZEISS. Това осигурява две 13MPx камери на гърба, като едната е с цветен, а втората с монохромен сензор. Снимките от двете камери се комбинират в една с подобрен контраст, благодарение на Image Fusion Technology. Всъщност, подобен е случая и в смартфоните на Huawei с две камери. Предната камера на Nokia 8 е със същия 13MPx сензор.

Важен акцент е и записа на звука. Иначе казано, говорим не само за яка камера, но и за супер аудио. Nokia са използвали OZO spatial 360° аудио. Подобно решение се използва и в 360 градусовите VR камери за професионалисти, но е “за сефте” при мобилните телефони. Има няколко микрофона, за да запишат висококачествен бинарен звук, което означава – невероятно стерео при запис на звук на всички видеа, които споделяте във фейсбук например.

Gloss Blue версията на Nokia 8, ще има 6GB RAM. Останалите версии ще са с 4GB RAM и ще са с цветове – Polished Blue, Tempered Blue, Steel и Polished Copper.

Батерията на Nokia 8 – 3080 mAh. Смартфонът ще е IP54 сертифициран, ще има 3.5 мм жак за слушалките и ще струва 599 евро в Европа. Това е. Феновете – да приготвят 1200лв.