Nokia и Apple продължават борбата за дизайна на nano-SIM картите

    Миналата седмица ви казахме, че Apple и Nokia спорят за дизайна на nano-SIM картите. Компаниите са изпратили своите предложения на ETSI (European Telecommunications Standarts Institute). Новите nano-SIM карти ще бъдат по-малки от micro-SIM картите, използвани в някои мобилни телефони, какъвто е iPhone. По-малкият размер на nano-SIM картите ще остави повече място за компоненти в устройствата, ще има място за по-голяма батерия, ще позволи самото устройство да бъде по-тънко.

    Apple, Nokia и RIM са изпратили собствени предложения за nano-SIM стандарта на ETSI. Изненадващо е, че предложението на Apple най-много се доближава до micro-SIM стандарта, докато предложенията на Nokia и RIM са доста различни от него. Можете да видите предложенията на Apple, Nokia и RIM благодарение на колегите от the Verge.

    Предложението на Apple е да бъде премахната цялата пластмаса от micro-SIM картата. Това означава, че с използването на адаптер, на теория, потребителите биха могли да използват своята nano-SIM карта в устройства, използващи micro-SIM или mini-SIM карти.
    Предложенията на Nokia и RIM са доста различни. При тях са променени местата на осемте контакта спрямо разположението им в micro-SIM картите.

    От Nokia споделят, че ако бъде избрано тяхното предложение, SIM картата няма да се нуждае от допълнително устройство, което да я държи на място. В предложението на Apple, nano-SIM картата няма никаква пластмаса, което означава, че ще има нужда от нещо допълнително, с което да се закрепва на място.

    Едно от изискванията на ETSI за nano-SIM картите гласи, че дизайнът им не трябва позволява картата да може да бъде сложена на място за mini-SIM карта и да бъде заклещена там. Трябва да отбележим, че дългата страна на nano-SIM картата, предложена от Apple е около 12mm. Това е и ширината на съществуващите micro-SIM карти. Ако потребителят вземе nano-SIM карта и я сложи обърната на 90 градуса в слот за micro-SIM карти, той може да заклещи nano-SIM картата в слота.

    Научаваме, че Nokia и RIM са обединили своите усилия срещу предложението на Apple. Не става ясно дали компаниите са решили да подкрепят предложението на Nokia или това на RIM.