Nokia Lumia 610 е лишена от още приложения

    Microsoft отвори Windows Phone операционната система, за устройства с по-ниски технически спецификации, но някои най-популярните приложения отказват да работят.

    Пример за такъв телефон е Nokia Lumia 610, който е с процесор с тактова честота 800MHz и едва 256MB RAM. Доставките на Lumia 610 вече започват в Европа и не липсват коментари, че все повече приложения са блокирани за работа на модела.

    Миналата седмица Nokia и Microsoft блокираха употребата на Skype от Lumia 610, но други приложения, вкл. Angry Birds, PES 2012 и Tango отказват инсталация. При браузване в Marketplace, потребителят получава съобщение, че приложението „изисква телефон с повече RAM, отколкото Lumia 610”.

    Колегите от SlashGear.com са направили тест и потвърждават, че изброените приложения не са налични на телефона Lumia 610, който са използвали (вж. снимката по-горе).

    Microsoft съобщава, че само 5% от приложенията няма да бъдат в състояние да заработят на Lumia 610. Досега обаче всички приложения, отказали инсталиране, са висококачествени.

    Изглежда, че Microsoft е на прага на сериозен проблем. Ако разработчиците не променят приложенията си така, че да работят на телефоните с по-малко RAM (256MB), това ще бъде тежък удар за мобилната платформа на софтуерния гигант.

    Ще следим темата с интерес.