Nokia N9 MeeGo 1.2 Harmattan, Swipe управление, 3.9 инчов AMOLED, 480 х 854 резолюция,

    Първият MeeGo телефон на Nokia, Nokia N9 (вероятно и последният MeeGo телефон), всъщност представлява мощно и красиво устройство. Nokia N9 отне много време да бъде направен и това може би е една от причините Nokia да избере Windows Phone пред MeeGo.


    Nokia N9 е най-мощното устройство, което Nokia е произвеждала до момента. Телефонът има 1GHz ARM Cortex A8 процесор, леко заоблен 3.9” AMOLED екран с резолюция 854х480 пиксела и 8MP камера на гърба. N9 няма хардуерна клавиатура (за разлика от някои работни варианти на устройството). Спецификациите на N9 са доста близки до тези на Android устройство от висок клас и е въпрос само на време, докато видим, че някой е port-нал (сложил) Android на N9. Корпусът е изработен от най-добрите поликарбонатни материали, съществуващи в момента, осигуряващи по-добра връзка и сигнал.


    Операционната система на N9 е MeeGo 1.2 Harmattan, частично наследена от Maemo платформата, която видяхме за последен път в N900 преди почти две години. Хората от Nokia са работили много усилено по нов интерфейс, който въпреки, че изглежда много различно, споделя платформата за разработване на приложения Qt с Nokia S60 устройствата. Това означава, че разработването на приложения за Nokia N9 не би трябвало да е проблем. За съжаление, S60 платформата е спряна и е заместена от Windows Phone 7, поради което ентусиазмът на разработчиците е значително намалял.


    От видеата горе ще видите, че интерфейсът на телефона изглежда страхотно. Разработчиците на MeeGo са добавили много контроли, използващи плъзгане на пръста по екрана, а и чисто козметично интерфейсът е доста освежен. Очаровани сме от многозадачността на устройството (мултитаскинг) – поздравления към Nokia!


    N9 върви с безплатна гласова навигация, подобрен уеб браузър и всички останали неща, които потребителите ще очакват да видят в един модерен смартфон. Разработването на приложения за N9 започва от нулата, което означава, че броят приложения за N9 ще бъде значително по-малко от приложенията, които съществуват за Android и iPhone устройства.


    Nokia N9 има 8MP камера с автофокус и двойна LED светкавица, която едва ли е толкова добра, колкото камерата на N8, но камерите в устройствата на Nokia по принцип са си доста добри. Възможността за заснемане на 720p видео ще бъде харесана от потребителите, които искат да качват своите клипчета в YouTube. Няма информация дали Nokia N9 има YouTube клиент. Ще мине известно време преди телефонът да се появи на пазара, което означава, че има и достатъчно време, за да се появи такова приложение.


    N9 поддържа пет 3G и четири GSM честоти. Телефонът поддържа скорост на сваляне до 14.4Mbps при HSDPA. N9 поддържа WiFi 802.11 a/b/g/n. Той има 1GB RAM и ще се предлага в два варианта – с 16GB или 64GB вградена памет. Nokia N9 е първият в света телефон поддържащ Dolby Digital Plus и Dolby Headphone, които осигуряват обемно звучене на любимите Ви слушалки.


    Телефонът има 1450 mAh батерия, която според Nokia ще осигури 7 часа в режим на говорене и 18 дни в режим на изчакване (импресив ). Nokia N9 ще се предлага в три цвята – черен, пурпурен (magenta) и син (cyan).


    Няма информация кога ще излезе N9 на пазара. Nokia споменава, че ще бъде по някое време по-късно тази година. Според слуховете в мрежата се очаква това да стане септември месец. Няма информация и за цената на устройството, но вероятно няма да бъде ниска. Тук Елдар Муртазин от Mobile-review има мнение и според него цената на Nokia N9 ще бъде 25 000 рубли за 16GB-овата версия и 30 000 рубли за 64GB-овата версия. Това прави около 1200лв за 16GB и съответно 1500лв за 64GB.


    Въпреки, че N9 е мощен телефон, той има едноядрен процесор, а много от конкурентните устройства вече имат двуядрени процесори и екрани с по-голяма резолюция. По времето, по което излезе на пазара, конкурентите компании ще предлагат устройства с още по-добри характеристики. Очакваните Nokia Windows Phone устройства вероятно също ще окажат голямо влияние върху пазара.


    Като заключение можем да обобщим, че Nokia N9 изглежда страхотно, предлага разкошен мултитаскинг, напълно съвременен (вероятно и много удобен) интерфейс и е срамота, че е трябвало да чакаме толкова дълго, докато го анонсират и после се появи.