Nokia N9 Видео Ревю или Първият и последен MeeGo телефон

Видео:

1. Окомплектовка
2. Външен Вид и Хардуер
3. Юзър Интерфейс и управление
4.
Мултимедия и Камера
5. Браузър
6. Приложения
7. NFC демо

Окомплектовка:

1. Nokia N9
2. Силиконов калъф за Nokia N9 (покрива гърба на телефона)
3. microUSB data кабел
4. Зарядно устройство (използва data кабела)
5. Слушалки с 3.5 мм жак
6. Книжки с упътвания

Aкценти

Хардуер:

1. 116.5 x 61.2 x 12.1 mm, 135 g
2. 4 бандова GSM и 5 бандова 3G свързаност
3. Направен е от едно цяло парче поликарбонат с цвета на телефона (при драскотини, не би трябвало да се лющи боята). В момента се продава в cyan, magenta и черен цвят.
4. 3.9” AMOLED, Clear Black екран (черното е страхотно благодарение на AMOLED екрана с Clear Black технологията, че нашата бройка е черна и корпусът се слива с екрана), капацитивен (поддържа до 6 точки едновременно), 480 х 854 пиксела резолюция, Curved Gorilla Glass
5. TI OMAP 3630 базиран на SoC@45 нанометрова технология, Състои се от три процесорни еденици – 1GHz Cortex A8 CPU, GPU 6. PowerVR SGX530 и 430 MHz TI TMS320C64x (ангажиран с дейността на камерата, телефония и data).
6. 1GB RAM (single channel RAM), 512MB ROM
7. 16GB/64GB вградена памет
8. 8 MPx камера с автофокус, двойна LED светкавица, 720p@30fps видеозапис + непрекъснат фокус по време на записа и стерео запис на звука
9. Втора предна камера за видео разговори. Забележка: Към момента не успяхме да включим предната камера. Вероятно ще се активира със софтуерен ъпдейт.
10. WiFI b/g/n
11. GPS (с A-GPS поддръжка) + безплатна доживотна гласова навигация от Nokia
12. Сензори за близост и светлина, акселерометър, компас
13. Допълнителен (втори) микрофон за изолиране на околния шум по време на разговори
14. NFC за лесно “сдвояване” с други устройства
15. microUSB, Bluetooth 2.1 + A2DP, 3.5 mm аудио жак (Bluetooth чипа поддръжа FM Receiver/Transmitter, но за момента не се поддържа софтуерно. Възможно е да е активира с ъпдейт или функционалността да бъде “донаписана” от външни разработчици)
16. BV-5JW, 1450mAh батерия (според производителя до 11 часа в режим на разговор в GSM мрежата), зареждане през USB

Софтуер:

1. Meego v1.2 Harmattan OS
2. Доживотна безплатна гласова навигация за цял свят
3. Социални мрежи – фабрично инсталирани Facebook, Twitter, Skype, Google Talk, Youtube, Flickr, Picassa, и др.
4. WiFi tethering
5. Dolby Headphone
6. поддържани музикални формати: AAC, eAAC, eAAC+, MP2, MP3, WMA, FLAC
7. поддържани видео формати: H.263 (M-PEG-4 and ASP), H.264 (BP/MP), WMV9 and Mkv (Matroska). Фабрична поддръжка на Xvid/DivX кодеци

Особености:

1. Няма Flash поддръжка
2. Няма редакция на документи и опция за създаване на нови такива. Дребен но важен пропуск, като се има предвид, че приложенията за Nokia N9 не са колкото при iOS и Android.
3. Използват се microSIM карти. В случай, че решите да смените апарата, ще се наложи или да смените СИМ картата при мобилния оператор или да се сдобиете с адаптор
4. Няма слот за разширяване на паметта с microSD карти (разчита се на 16/64GB вградена памет)
5. Батерията не се сменя (би трябвало да сме свикнали от Н8 и Е7, но си струва да се отбележи)
6. Няма FM радио (въпреки, че хардуерно е налице – няма софтуерна поддръжка)
7. Странно ни се стори наличието на предна камера за видео разговори, не успяхме да я активираме

Интерфейс и Управление:

Nokia N9 е първият в света телефон без хардуерни бутони (можете да работите с Nokia N9 безпроблемно без бутоните за силата на звука и sleep в дясната му част). Управлението се базира на жестове:

Интерфейсът се състои от 5 елемента.

1. ScreenSaver – визуализира се часовник.


2. LockScreen – преминаването от ScreenSaver към LockScreen става чрез тап-ване два пъти върху дисплея при заключен телефон (в режим на ScreenSaver). На LockScreen-а се вижда информация за часа, ден от седмицата, дата, месец, година, статус на батерията , мобилния оператор, WiFi, BT и други. В долния край на LockScreen-a се изобразяват различни нотификации (мейли, съобщения и други). При слайдване на някоя от нотификациите (долу), телефонът Ви изпраща директно в съответното приложение. Отключването на телефона става чрез слайдване на LockScreen-а, като има следната особеност – трябва да започнете да слайдвате от началото на екрана (независимо в коя посока). Едва тогава, ще можете да отключите телефона. Телефонът разпознава всеки жест и прави разлика дали той започва от началото на екрана или не, като в различните случаи изпълнява различни команди. Отключвайки LockScreen-a, се появява така наречения от Nokia – Home екран


3. Home – Home се състои от 3 (три) изгледа, като техния брой не може да бъде променян.

Трите изгледа на Home екрана в Nokia N9 са:

а) Applications view (изглед с приложения)
б) Open Applications view (изглед с отворени приложения)
в) Events view (изглед с нотификации и събития).

а) Applications view (изглед с приложения):

На този екран виждате решетка от икони, като тези при Symbian Anna и Symbian Belle. Иконите не са подредени по азбучен ред и могат да бъдат пренареждани по Ваш избор също както при Symbian телефоните. За разлика от тях, при Nokia N9 не могат да се създават папки. Това е недостатък, който сме почти сигурни, че ще бъде отстранен софтуерно при някой от ъпдейтите (или поне се надяваме да е така). Всяко ново инсталирано приложение ще се появява като икона най-отдолу на списъка с икони. Деинсталирането на приложения става както при iOS устройствата – задържате с пръст върху екрана и влизате в “Edit” режим, след което тап-вайки върху X-са в ъгъла на иконата, деинсталирате самото приложение.

б) Open Applications view (изглед с отворени приложения):

Този екран е може би едно от най-интересните неща в телефона. Тук се виждат всички активни към момента приложения и естествено оттам идва и името му. Работещите във фонов режим приложения могат да се визуализират по два начина – с големи Thumbnail-и (по две приложения на ред) и с малки Thumbnail-и (по три приложения на ред). Превключването от единия изглед към другия става чрез „пощипване“ (мултитъч).

в) Events view (изглед с нотификации и събития):

Най-отгоре се намира информация за деня от седмицата, ден, месец и година и информация за времето. Самите те са кликаеми, като ни отвеждат съответно към календара и приложението за преглед на времето. Под тях има поток от информация, обединяваща календарните събития, непрочетените мейли и съобщения, статус ъпдейтите от фейсбук и туитър, RSS новини и други. И всичко това на едно място и достъпно с едно слайдване.

4. Quick Launcher – стартира се чрез жест (от долния край на екрана , леко нагоре и задържане за кратък интервал от време). Излизане от Quick Launcher – просто тап-ваме където и да е по екрана, извън самия Quick Launcher.

5. Status Bar – хоризонталната зона в горната част на екрана. Осигурява бърз достъп до основните функции в телефона, както и различни индикатори. Status Bar-а се “разгъва” като тап-нете еднократно върху него (подобно на notification лентата при Андроид телефоните). В разгънато положение имаме контроли на силата на звука на звънене, силата на звука на мултимедията в телефона, както и преки пътища до WiFi, Bluetooth, Availability и Transfers. Изключително удобно.

Деинсталирането на приложения става чрез задържане с пръст върху икона в Application view. Приложенията, които можете да деинсталирате се визуализират с червено кръстче в горния десен ъгъл.

По-важни фабрично инсталирани приложения: Facebook, Twitter, Skype, Wi-Fi Hotspot, Accuweather, AP Weather, Track and Protect, Galaxy on Fire 2 (GOF2), Real Golf, Angry Birds Magic, Need For Speed Shitf (NFS Shift), Mail, Video player, Maps, Drive, Feeds, Search, Calculator, Calendar, Contacts, Music player, Web browser, Messaging, Gallery. Ovi Store and Music, Documents, Notes, Youtube и други.

Лично мнение

Хареса ни:
1. Страхотен дизайн и отлична изработка
2. 3.9″ капацитивен Amoled екран с Clear Black технология
3. NFC за лесно сдвояване и споделяне
4. Интерфейсът на MeeGo 1.2 Harmattan е страхотен. Реализацията на изцяло тъч телефон е чудесна.
5. Безплатна доживотна гласова навигация от Nokia
6. Универсална кутия със съобщения (обединява sms, mms, facebook messages, gtalk, skype)
7. WiFi Tethering
8. Continious focus в режим на снимане на видео
9. Фабрична поддръжка на Xvid/DivX и FLAC

Не ни хареса:
1. Няма редакция на документи и опция за създаване на нови такива. Дребен но важен пропуск, като се има предвид, че приложенията за Nokia N9 не са колкото при iOS и Android.
2. Огромен недостатък е това, че телефона е първият и последен такъв на компанията.

Ние, определено се влюбихме в Nokia N9. За нас, Nokia N9 е едно от най-интересните устройства в мобилната сфера напоследък и със сигурност най-интересното такова на Nokia за последните няколко години.

Трудно можем да Ви препоръчаме Nokia N9… Телефонът е повече от страхотен, но е мъртво роден продукт. Nokia N9 пада в жертва на тандема Nokia-Microsoft и фокуса върху бъдещите Windows Phone устройства. Не ни разбирайте погрешно – ние смятаме Windows Phone операционната система за разкошна. Може би решението на Nokia да хвърлят всички сили и ресурси към нея е правилно – получават готова платформа, постоянна разработка и развитие на същата тази платформа, разработчици и не на последно място финансова подкрепа от гигант като Microsoft.. От друга страна това, според нас, може да се отрази пагубно на Meego – няма го стимула за разработване на нови и готини приложения. Nokia N9 има предостатъчно фабрично инсталирани приложения, но винаги има какво още да се желае – напомняме Ви за редакцията на документи например..

Nokia N9 е наистина страхотен продукт. Според нас просто закъсня повече от колкото трябваше.