Nokia: Имаме „план Б”

    • Във финландско предаване на живо, председателят Ристо Силасма намекна, че телефонният гигант има резервен план, в случай че предстоящият софтуер на Windows Phone 8 не оправдае очакванията.

    Nokia има готов план в задният си джоб, в случай че сделката с Microsoft се развали, или ако наближаващият софтуерен ъпдейт на Windows Phone 8 не предизвика интерес, заяви председателя на борда на директорите на комапнията.

    По време на дебюта си по телевизията, основателя и бифш изпълнителен дитектор на F-Secure (Ристо Силасма), който стана председател на борда на директорите на Nokia през май месец, защити преминаването на компанията към Windows Phonе, замествайки операционната система Symbian.

    Финландският вестник Yle Uutiset също така е заявил, че Nokia има резервен план, ако предстоящият Windows Phone 8 не успее да отговори на очакванията.

    През юни Microsoft вдигна завесата пред Windows Phone 8 в Сан Франциско. Това беше прието противоречиво, защотото се оказа, че собствениците на устройства работещи с Windows Phone 7, към тях се включват и всички Nokia Lumia устройства, няма да бъдат ъпдейтнати до Windows Phonе 8.

    Въпреки всичко, Силасма остава уверен, че смартфоните на Nokia, работещи с Windows Phone ще бъдат успешни. Относно споменатият резервен план, повече коментари не бяха направени.

    Пазарните дялове на Symbian, които достигнаха почти нулата, неизбежно водят до търсенето на друга операционна система, както и правят завръщането към Symbian почти невъзможно. От CNET UK са разсъждавали и по възможността за Android, но ще бъде трудно на телефонният гигант да изпъкне сред съществуващите партниори на Android, като Samsung и HTC.

    След наемането на Силасма, цената на акциите на Nokia падна с една трета. През изминалата година, цената на акциите на компанията е падала и с около 80 процента, което доведе до падане на пазарната цена на дяловете на компанията от 78 билиона долара до 7.8 билиона долара за 3 години.