Нов MT8516 чипсет от MediaTek, за Android Things и виртуални асистенти

MediaTek представиха нов чипсет, но този път с фокус към говорителите-умни асистенти или както ги наричат от компанията Voice Assistant Devices (VADs). МТ8516 чипсетът е сертифициран за Android Things платформата на Google и вероятно ще добие широка популярност сред производителите на хардуер с Google Assistant.

МТ8516 има четири ARM Cortex A35 процесорни ядра (1.3GH), които се славят като най-мощните ARM ядра, проектирани за да имат дълъг живот на батерията и ниска цена. Платформата на MediaTek поддържа LPDDR2, LPDDR3, DDR3, DDR3L и DDR4 RAM памет, според търсената производителност в съответното устройство.

Джо Чен (Joe Chen, Co-COO на MediaTek):

Smart Home продуктите набират популярност и благодарение на опита на MediaTek, свързаните устройства ще става все по-умни, по-малки и по-енергийно ефективни, без да се жертва производителност.

MediaTek са включили и набор от опции за свързване, включително WiFi 802.11 b/g/n и Bluetooth 4.0. Аудио интерфейсите за подобен тип джаджи, са от изключително значение и за радост, в MT8516 тайванците са добавили поддръжка на до 8 TDM канала и 2 PDM входа, за да може да се добавят няколко различни източника на аудио.

Не пропускай:  Сравнение на жестовете в Android P и iPhone X

Android Things сертификатът е важна характеристика в MT8516 чипсета. Означава, че се поддържа от инструментите за разработчиците на Google, които от своя страна ще подпомогнат развитието на платформата. Според MediaTek, първите устройства с Google Assistant и на базата на MT8516 чипсета, ще се появят през Q4 на 2017 година.