OnePlus 5 манипулира бенчмарк тестовете #fail

OnePlus-5

Не за първи път, OnePlus са хванати в манипулирането на различни бенчмарк инструменти, за да се представи устройството им по-добре от останалите смартфони на пазара. Иначе казано, нищо ново под слънцето.

Преди няколко месеца, XDA-Developers откриха, че OnePlus 3 и OnePlus 3T са програмирани да мамят в бенчмарк приложенията, за да постигнат по-добри резултати. Тогава, компанията обеща да няма манипулации в следващите версии на Oxygen OS. Да, ама не…

OnePlus 5 и Oxygen OS отново манипулират показателите в изброените по-долу тестове и този път – още по-съзнателно. Или поне така твърдят пичовете от XDA.

  • AnTuTu (com.antutu.benchmark.full)
  • Androbench (com.andromeda.androbench2)
  • Geekbench 4 (com.primatelabs.geekbench)
  • GFXBench (com.glbenchmark.glbenchmark27)
  • Quadrant (com.aurorasoftworks.quadrant.ui.standard)
  • Nenamark 2 (se.nena.nenamark2)
  • Vellamo (com.quicinc.vellamo)

Android Authority пък са се свързали с OnePlus за коментар. За разлика от изявлението по време на скандала с манипулирането на бенчмарк тестовете при OnePlus 3 / 3T (компанията признава и обещава да прави така в бъдеще), този път OnePlus коментират, че това е просто демонстрация на възможностите на устройството. Добър завой, нали?

Не пропускай:  OnePlus ще пусне достъпни смартфони

Според XDA пък, овърклокването на “малките ядра” по никакъв начин не представлява представянето при ежедневна употреба – т.е. чисто “подлъгване”.

Разбира се, OnePlus не са единствената компания, която се стреми да манипулира бенчмарк тестовете. Повечето големи производители го правят. Въпросът е, когато една сравнително малка и разчитаща на феновете си компания (като OnePlus) го прави – дали това е добра идея…

Споделете Вашето мнение в коментарите.