OnePlus 8 Pro “вижда” през пластмаса и дрехи. Не само той всъщност…

Кой каза, че няма “новости” в смартфоните? Е, OnePlus 8 Pro има – нещо като X-Ray филтър за снимане, което на практика е “инфрачервено снимане”, и може да “вижда” през тънка пластмаса и дрехи.

Естествено, не очаквайте чудеса, но все пак – работи. Новият филтър за снимане работи доста добре при доста тънка и черна пластмаса и при черни дрехи. Примерите са дистанционни управления от дома, Apple TV се оказва удачен пример, както и тънка, черна тениска.

Информацията първо разпространи Ben Geskin в twitter.

След него, тестовете бяха проведени от редица потребители, собственици на OnePlus 8 Pro. Ето и видео на Unbox Therapy, което показва всичко това на практика:

Как работи?

Използва се инфраред сензорът в смартфона, които успяват “да разчетат” излъчване, което по принцип е невидимо за човешкото око. Инфрачервената светлина се намира над видимата светлина в електромагнитния спектър и понякога е наричана “топлинна радиация”. Това, че не я виждаме с просто око, не означава че не съществува – означава, че просто не се замисляме за нея. Тя обаче съществува и е преносител на енергия.

Не пропускай:  Oppo навлизат в Европа още този месец

Има специализирано оборудване, което може да улавя инфрачервено лъчение – например очилата за нощно виждане и термокамерите. Това позволява “виждането” през определени материали, защото инфрачервения светлина просто минава през тях, докато видимата светлина не може… Пожарникарите пък, имат специално оборудване, което използва инфрачервени камери, за да виждат през дима на горящи сгради.

На практика, технологията не е нова. Не може да се каже, че OnePlus са направили откритие или “иновация”. Не е новост и самото интегриране на подобни сензори в смартфон.. TrueDepth камерата в последните модели iPhone, също използва инфрачервена светлина за да работи Face ID безпроблемно и вори всякакви условия… Ново е по-скоро “представянето” или “отделянето” на технологията като самостоятелен режим на снимане в OnePlus 8 Pro.

Guilherme Rambo публикува в twitter, как използва TrueDepth камерата на iPhone, за да снима AppleTV и също както с OnePlus 8 Pro – да “вижда” през пластмасата.