Оправдана ли е цената от 8.5 милиарда долара, която Microsoft ще плати за Skype

    Новината за покупката на Skype от Microsoft предизвика множество коментари. Много от анализаторите смятат, че Microsoft ще плати много повече от стойността на Skype. Surur, администратор на wmpoweruser.com е публикувал своето виждане за това доколко Skype заслужава платената сума. Ето какво смята той:

    Въпреки, че много хора виждат Skype основно като възможност за провеждане на видео разговори, Skype е много по-силно асоцииран с гласовите разговори, отколкото е Windows Live Messenger (собственост на Microsoft).

    Това, което Skype има потенциала да даде на Microsoft, е възможността да се превърне в най-големият мобилен доставчик в света, нещо като meta-доставчик, който не е обвързан с местоположение и технология, като разговорите ще могат да се пренасят чрез ethernet, WiFi, 3G, WIMAX или LTE.

    Skype работи с всякакви платформи. На този етап работи на Windows и Linux компютри, Android и iPhone смартфони. Skype ще работи и на Windows phone смартфони.

    Ако компанията предложи евтини Skype устройства (представете си нещо като показаното на снимката), които ще свързват домашните телефони с домашната мрежа, Microsoft ще стои в основата на масивна телекомуникационна революция.

    Въпросът е защо мобилните оператори биха се съгласили да доставят Windows Phone смартфони, ако тези телефони използват в голяма степен VoIP технологията. Мобилните планове, включващи данни (Data планове) са почти задължителни при покупката на смартфон. Като се добави по-голяма стойност на data плановете (те ще могат да се използват за нещо повече от ровене в интернет и проверка на facebook), това лесно ще накара 50% от потребителите, използващи мобилен план, невключващ пренос на данни, да решат да преминат към мобилен план, включващ пренос на данни. А плановете, включващи пренос на данни, са по-скъпи.

    Мобилните оператори комбинират data плановете с неограничени разговори. Това означава, че за тях намаляването на количеството проведени разговори няма да се отрази на крайната месечна сметка на потребителите, но ще накара голяма част от потребителите да изберат някой от по-скъпите планове. Много потребители биха избрали 4G data планове, които са по-скъпи (и включват по-бърз пренос на данни) от 3G data плановете.

    P2P технологията, използвана от Skype, означава, че разширяването на използването на услугата няма да доведе до необходимост от големи инвестиции за сървъри, което прави мрежата невероятно евтина.

    Колко струва масивна телефонна мрежа, която ще може да свързва всички компютри, смартфони и голямо количество от стационарните телефони? Погледнато от тази страна, 8.5-те милиарда долара, които Microsoft ще плати, изглеждат доста малко.

    Източник: wmpoweruser.com