Открити са хиляди опасни Android приложения в Play Store

Проучване, проведено в продължение на две години, от изследователи от университета в Сидни и Data61 на CSIRO, открива 2040 приложения със зловреден код в Google Play Store.

Изследователите са проучили над 1 милион приложения от Play Store, като намират и много фалшиви приложения без зловреден софтуер, но изискващи разрешения за достъп до “опасни” данни. Сред тях са фалшиви версии на много популярни игри като Temple Run, Free Flow и Hill Climb Racing.

Изследователите са използвали невронни мрежи, за да идентифицират визуално подобни икони на приложения и частично плагиатски текстови описания на първите 10 000 най-популярни приложения в Play Store. Резултатът е, че са открили 49 608 потенциални фалшификати.

Не пропускай:  Нова уязвимост в Android, позволява шпионирането на информацията в смартфоните

Тези резултати са били проверени за зловреден софтуер с онлайн инструмента за анализ на VirusTotal и 7246 са били маркирани от поне една антивирусна програма. В крайна сметка са открити 2040 високорискови, фалшиви приложения.

Д-р Суранга Сеневиратне от Университета в Сидни е обяснил, че тези приложения са успели да заобиколят процесите за автоматичен контрол и защита на Google Play и това налага необходимостта за нови решения за бързо премахване на опасния софтуер.

След жалби от потребители, повечето от тези зловредни приложения, вече са премахнати от Play Store.