Полицията в Ню Йорк “не се кефи” на Waze…

Кой не е чувал за Waze… Waze е навигация с карти от Google, към която е прибавен социален елемент – опцията потребителите, да могат сами да съобщават за опасности, полицейски “седянки”, местопроизшествия и други. Всъщност, именно тази функция накара Google да купи Waze през 2013 година (да, Waze е собственост на Google).

Сега обаче, най-силният коз на Waze и причината, се превръща в оръжие срещу Google. Полицията в Ню Йорк, определено “не се кефи” на Waze и начина по който всеки може да издаде местата, където полицията прави DWI проверки на шофьорите (DWI проверките са за алхолох, наркотици и други). Твърдят, че по този начин престъпниците които карат под влиянието на алкохол и други наркотични вещества, нарочно избягват местата им за проверка, като по този начин поставят своя живот и този на другите в опасност. Коментират, че публикуването на подобна информация за обществена употреба е безотговорно и помага единствено на шофьорите в нетрезво състояние, да избягват проверка.

Не пропускай:  Google слуша част от "Ok, Google" командите

Накратко, полицията в Ню Йорк е изпратила открито писмо до Google, с искане за премахване на въпросната “екстра” в Waze. Към момента на писането на статията – нито Waze, нито Google са излезли с официално становище по темата.