[PR] Huawei призовава САЩ към промяна на подхода в борбата с проблемите в киберсигурността

Днес Huawei подаде съдебен иск за преразглеждане на конституционните основания за упражняване на член 899 от Закона за защита на националната сигурност на САЩ по отношение на компанията. В допълнение, Huawei призовава правителството на САЩ да прекрати политически мотивираната си кампания срещу концерна, тъй като тя няма ясно изразен ефект върху повишаването на киберсигурността на страната.

Според Сонг Лиупинг, ръководител на юридическия отдел на Huawei, санкциите срещу компанията, използвани като оправдание за повишаване на киберсигурността на САЩ, по никакъв начин не правят глобалните мрежи по-сигурни:

„Те осигуряват илюзорно чувство за сигурност и отвличат вниманието от истинските проблеми, пред които сме изправени. Американските политици използват ресурсите на една нация, за да преследват частна компания. Това не е приемливо. Не съм сигурен дали в човешката история има друг подобен такъв случай.“

„Правителството на САЩ не предоставя никакви доказателства в подкрепа на твърденията си, че Huawei е заплаха за националната сигурност на страната. Метафорично казано, не се вижда нито дим, нито огън. Това се нарича спекулация.“

Член 899 от Закона за защита на националната сигурност на САЩ възпрепятства възможността Huawei да търгува с американски компании и институции, поставяйки им законови ограничения не само да купуват продуктите и услугите на компанията, но и да сключват договори или да предоставят гаранции и заеми към трети страни, независимо дали по този начин оказват пряко влияние върху американското правителство.

Не пропускай:  Huawei с патент за смартфон камера със сменяеми лещи

Сонг Лиупинг засегна и темата с добавянето на Huawei към така нареченият „Черен търговски списък“ на САЩ преди две седмици.

„Това създава много опасен прецедент. Днес са Huawei и телекомите. Утре може да е вашият бизнес, вашата компания, вашите клиенти.

Юридическата система е това, на което се уповава съвременното правосъдие. Huawei има пълно доверие в независимостта и авторитета на американската правосъдна система. Надяваме се, че грешките, допуснати при съставянето на този закон, ще бъдат поправени от съда.“

Глен Нейджър, водещият консултант на Huawei по делото, споделя, че член 899 от Закона за защита на националната сигурност нарушава серия от процедури и клаузи по отношение на Конституцията на САЩ. Следователно случаят е изцяло юридически и към делото няма приложени доказателства, това би ускорило процесите по преразглеждане на санкциите.

Huawei вярва, че ограниченията и санкциите към компанията от страна на САЩ няма да направят глобалната мрежа по-сигурна. Международната компания очаква САЩ да предприеме адекватни следващи стъпки по отношение на прозрачни и ефективни мерки, целящи повишаване на глобалната киберсигурност, ако страната в действителност е загрижена за този проблем.

Изслушването в съда е насрочено за 19 септември 2019.

Видео от пресконференцията с г-н Сонг Лиупинг, ръководител на юридическия отдел на Huawei: