[PR] Теленор организира серия от обучения по дигитална безопасност за родители

В началото на новата учебна година, Теленор ще организира серия от безплатни родителски срещи в София, Пловдив, Варна и Бургас на тема „Деца, смартфони и смартродители“, в рамките на които телекомът ще предложи обучение по дигитална безопасност за родители. Как да бъдем успешни дигитални родители, какви са заплахите в онлайн общуването и за какво децата използват социалните мрежи са само част от горещите въпроси, които вълнуват всеки родител, и ще бъдат поставени на дискусия по време на срещите в четирите града.

С всяка изминала година броят на българските деца, които използват интернет от ранна възраст, нараства, а с това нараства и рискът те да попаднат в неподходяща среда и неподходящо съдържание. Според последното проучване на Центъра по безопасен интернет, проведено през миналата година 97% от българчетата използват интернет, а 93% от тях влизат в световната мрежа всеки или почти всеки ден, основно използвайки социалните медии. Във Facebook 40% от профилите на деца са публични, което довежда до редица проблеми за тяхната безопасност, особено при завишаване на възрастта им при регистрация, каквато е обикновената практика.

Виж още:  [PR] Клиентите на Теленор вече ще получават фактурите си в електронен формат през приложението MyTelenor

Обученията по дигитална безопасност се организират под надслов „От нас зависи“ в партньорство с Центъра за безопасен интернет и Асоциация Родители и ще се проведат на 12 октомври 2019 г. в Пловдив, 16 ноември 2019 г. в Бургас, 17 ноември 2019 г. във Варна и 30 ноември 2019 г. в София.

В Пловдив родителската среща ще се проведе в парк хотел „Пловдив“, зала „Пълдин“ от 10:30 часа. Необходима е регистрация тук.

В рамките на обученията всички участници ще имат възможност да се запознаят с основните рискове за децата в интернет и как се разпознават симптомите на проблемната употреба на интернет. Специалисти ще запознаят родителите с основните начини за насърчаване на позитивно поведение онлайн и с добрите родителски практики в дигиталния свят, както и с каналите за докладване, намиране на помощ и допълнителна информация. За да бъдат максимално полезни за желаещите родители, срещите ще дават възможност и за дискусии по възникнали въпроси и обсъждане на конкретни случаи.

Виж още:  [PR] Теленор предлага eSIM за умните часовници Samsung Galaxy Watch3

Обученията са част от дългосрочната кампания за онлайн безопасност на Теленор. От 2006 г. насам, компанията активно информира децата и родителите им по темата за безопасен интернет и се ангажира с осигуряване на безопасна интернет среда. Операторът стои зад инициативи като Речник на социалните мрежи и Наръчник за видовете онлайн-тормоз, родителския форум „От нас зависи“ и интерактивната образователна игра на открито „Дигитални скаути“. Теленор бе и първият телеком в България, който въведе филтър за блокиране на материали в интернет, които съдържат сексуална злоупотреба с деца.