Ще даде ли RIM log-ове от BBM на полицията във Великобритания?

    Не може да не сте чули за бунтовете в Лондон. Още в началото на безредиците там, представител на Research In Motion (производителят на BlackBerry устройства) е споделил, че компанията ще помогне на полицията в разследванията. Полицията смята, че организаторите на безредиците са координирали своите действия с помощта на BBM услугата на RIM. Те са предпочели да използват тази услуга пред Twitter, Facebook или други подобни, защото съобщенията в BBM са криптирани. Това означава, че полицията няма възможност да ги следи и проверява.

    Управителят на RIM, Patrick Spence, е потвърдил, че се е свързал с полицията и е предложил своята помощ. Полицията в Лондон смята, че хората, стоящи зад бунтовете са използвали криптираната BBM услуга, за да са сигурни, че полицията няма да може да ги проследи.
    Британските власти са се свързали с RIM и са поискали компанията да спре своята BBM услуга по време на бунтовете. Това поставя RIM в неизгодна позиция. От една страна компанията не може да откаже на това искане, защото отказ от нейна страна може да се изтълкува като подпомагане на бунтовниците. От друга страна, ако компанията спре BBM услугата, тя ще ощети своите потребители (голяма част от тях не са свързани с бунтовете), които ще бъдат недоволни от това, че са ощетени.

    David Lammy, член на парламента, е поискал от RIM да спре своята BBM услуга в Лондон, защото агитаторите на безредиците продължават да я използват, за да организират нови безредици. BBM услугата е криптирана и за това полицията няма достъп до изпращаните съобщения. Той е поискал също компанията да предостави log-овете от проведените чат разговори, за да може полицията да открие организаторите на бунтовете.

    Група с името Teampoison е хакнала Inside BlackBerry log-ът на RIM и е публикувала предупреждение към компанията: „Ако съдействате на полицията като им предоставите log-ове от чатовете, gps координати, информация за клиентите и достъп до BlackBerry Messenger-ите на хората, ще съжалявате.” „Ние имаме достъп до вашата база данни, която съдържа информация за вашите служители – адреси, имена, телефонни номера и други – ако съдействате на полицията, ние ЩЕ направим тази информация публична и ще я предадем на бунтовниците.”

    Ако компанията предаде log-овете от проведените разговори, тя рискува да навреди на своите служители. В същото време компанията може да ядоса и своите потребители, ако даде достъп на властите до проведените чат разговори, защото техните лични съобщения ще бъдат предоставени на полицията без съдебно разпореждане. От друга страна, ако RIM откаже да съдейства, компанията рискува да бъде критикувана, че не е съдействал на властите, за да заловят бунтовниците. Управителят на RIM обеща да съдейства на лондонската полиция, но не е ясно в каква степен ще го направи и дали ще предостави информация за потребителите без съдебно разпореждане.