Прав ли е Вик Гундотра за камерата в Android?

Vic-Gundotra
Вик Гундотра

Вчера писахме за изказване на Вик Гундотра, бивш шеф на Google, който заяви че камерите на Android смартфоните са с години назад от камерата на iPhone. Визира най-добрата камера в iPhone 7 Plus и специалният Portrait mode на Apple, който в някои ситуации би могъл да замени DSLR фотоапаратите. Разбира се, говори за обикновените потребители, не професионалните фотографи – те безпогрешно ще разпознаят “изкуственото боке” за фон в Portrait mode режима на Apple…

Това са снимките на Гундотра:

Така или иначе обаче, мнението му разбуни духовете в интернет. Гундотра твърди, че всеки нов хардуер, който производителите на смартфони използват, трябва да премине през Google и именно това забавя цялата тази история с “най-добрите мобилни снимки” в смартфоните с Android.

Като доказателство за твърдението му, колегите от Phandroid са постнали тази снимка от Google Pixel, която определено изглежда страхотно.

pixel
Phandroid, снимка от Google Pixel смартфон

Ще Ви припомним, че камерата на Google Pixel, е сред най-добрите камери на пазара в момента. Нещо повече, голяма част от магията там, се прави от софтуер. Именно софтуерът, за който Гундотра изтъкна, като забавяне при смартфоните с Android…

За какво “забавяне” говорим тогава?

Истината е по средата. Камерата на Pixel наистина е страхотна, но да не забравяме, че това е бранд на Google и на практика, самите те в случая разполагат с пълен контрол на софтуера и хардуера. Също както Apple.

Какво се случва с камерите на Samsung в този случай?

Ситуацията с камерите на Samsung е интересна. Корейците предлагат страхотни оптики, но най-вече самите те могат да се възползват максимално от тях и то в собствения си софтуер за камерата. За да бъде достъпна цялата функционалност на техния хардуер, Google наистина трябва да направят корекции/добавки в Android. Именно времето, за което Google ще го направят, Гундотра намира за “бавно” и че “може да отнеме години”.

Не пропускай:  Huawei P40 Pro и Google. Част 2

В подкрепа на това твърдение е и фактът например, че Android сравнително отскоро поддържа RAW формата на снимките (от Android 5.0). В същото време, производителите на смартфони поддържат RAW формата, без да се е налагало да чакат промените от Google…

Друг пример за “забавяне” на функционалност, са сензорите за пръстови отпечатъци в Android. Много Android смартфони ги имаха, доста преди функционалността да влезе официално в Android..

И така – прав ли е Гундотра или не?

Средно положение.

От една страна, принципно е прав, защото Google просто няма как да внедри всички иновации в софтуера накуп. Наличието на RAW формат на снимките преди Android 5.0 е доказателство за това.

От друга страна не е прав, производителите на смартфони намират начини да вкарат иновациите си. Разбира се, коства им повече време и инвестиции, но когато решат – го правят.

И да, Apple определено са в по-изгодна позиция в това отношение. Те контролират изцяло хардуера и софтуера и подкрепят всяко нововъдение и то – в момента в който го поискат. Въпросът е дали ще поискат… И кога ще поискат… На тема камери – очевидно правят всичко възможно, да предложат много на клиентите си.

Какво мислите Вие?

Прав ли е Гундотра или не съвсем? Имайте предвид, че говорим по принцип за нововъведенията в Android. Не конкретно за камерите… Факт е, че има Android смартфони със страхотни камери. Споделете в коментарите.