Предполагаеми функции в следващия Android O на Google

Android OS

Слуховете за следващия голям ъпдейт от Google – Android O, вече валят в мрежата. В 9to5google, са обобщили очакваните екстри. Няма как написаното по-долу да се приеме като официален анонс, но е една добра насока над това, което работят Google за подобряването на Android.

Android O ще е доста сериоезен ъпдейт и ще донесе функции като Picture-in-picture (PIP), нови известия, умен избор на текст, бадж за известията на иконите на приложенията и интеграция с Google Assistant.

За разлика от миналата година, Google все още не са пуснали към разработчиците developer preview версия на Android O. Все пак, ето какво точно се очаква:

  • Баджове с известия на иконите на приложенията. Функцията би могла да бъде нещо, което потребителите чакат от доста време. Вместо да се рови в центъра за известия, самите известия ще се виждат като бадж върху иконите на приложенията.
  • Нови известия. Това би трябвало да е различен начин за показване на известията. Няма конкретна информация по темата, като не е изключтено да се имат предвид именно баджовете…
  • Умен избор на текст. Очаква се, да работи с помощта на Google Assistant и автоматично да се копира само важната част от текста.
  • Picture-in-picture режим. Без съмнение, най-интересната нова екстра в Android O. Функцията е налична в Android TV и би трябвало да видим същата в следващата версия на Android. Също както при телевизорите, PIP ще позволи да използвате две приложения, но без да делят екрана на две (multi window), а едно върху друго.
  • Ограничени активности във фонов режим. Предполага се, че промените ще засегнат Chrome браузъра, което неминуемо ще доведе до икономии на енергия. Имайте предвид, че Google наскоро ъпдейтнаха Chrome браузъра за PC и Mac до версия 57 и ъпдейтът бе адресиран именно до активността на табовете в Chrome във фонов режим. Резултатът е по-малко използване на процесорната мощ, а при лаптопите – по-дълъг живот на батерията.
  • Подобрения в API-то на MediaRecorder. Става въпрос за подобрения, които биха увеличили правата на трети приложения, свързани със записа на видео и аудио. Не се знае, какво точно са измислили от Google.
  • Adaptive icons. Адаптивните икони, ще могат да се “адаптират” или “променят”.
  • Enterprise функции. Google се фокусират към бизнеса. Ще включат екстри, насочени към управлението на бизнеса от мобилно устройство. Няма яснота, какво точно ще направят.
Не пропускай:  Android P може да има жестове като на iPhone X