Qualcomm представиха Snapdragon 855 по 7nm технологичен процес и с поддръжка на 5G мрежи

Снощи, Qualcomm официално представиха новия Snapdragon 855 чипсет, който ще видим в повече флагмени с Android през 2019 година. Анонсът беше очакван и всички го очаквахме. Този път обаче, новият “топ дракон” не е просто с по-добри показатели от предшественика си Snapdragon 845… Snapdragon 855 е първият топ чипсет с поддръжка на “multi-gigabit” скорост за сваляне в следващите 5G мрежи.

Чипсетите на Qualcomm доминират в мобилната сфера и това е факт. Snapdragon 855 няма да е изключение – оптимизиран е за мощ, издръжливост на батерия, image процесинг, игри, машинно обучение и други.

Според Qualcomm, Snapdragon 855 достига “до три пъти по-голяма AI мощ, спрямо предишните генерации чипсети” и ще има отделен vision чип който “ще разпознава кой и какво снимате”. Ще предлага и подобрен гейминг изживяване и добавена реалност.

Важен момент е, че Qualcomm са използвали 7nm технологичен процес при изработката на Snapdragon 855. За сравнение, Snapdragon 835 и Snapdragon 845 използват 10nm технологичен процес. Подобреният производствен процес осигурява по-добро представяне и по-ниска консумация на енергия, които са от изключителна важност за цялостното представяне на устройствата с него.

Qualcomm използваха момента да ребрандират и идеята си за ultrasonic и вграден в дисплея сензор за пръстови отпечатъци в Qualcomm 3D Sonic Sensor.