Qualcomm придобиват Nuvia. Още по-светло бъдеще за Snapdragon?

Qualcomm обявиха придобиването на Nuvia за около 1.4 милиарда щатски долара. Джерард Уилямс е главен изпълнителен директор на въпросната компания, а Джон Бурно и Ману Гулати са “SVPs of ingeneering”. Общото между тези три имена е, че и тримата са работили години наред в Apple. Предишни работни места са им още в ARM, ATI, AMD, TI, Broadcom и други. Накратко, и тримата са ветерани в индустрията и с огромен опит при производството на чипсети.

Биографията на изпълнителният директор е особено впечатляваща. В ARM е работил в Cortex A8, A15 и други ядра. По-късно е бил главен архитект за разработка на процесори и чипсети на Apple – стартирайки от Apple A7, до сегашния A14. Възможно е, да е имал участие и в разработката на Apple M1 в новите Macbook лаптопи на компанията.

Виж още:  Очакваме iPhone SE Plus с A14 през средата на 2021 година

Визитката на Nuvia звучи така (приблизителен превод):

“Доказан отбор за проектиране на процесори и технологии от световна класа, с предварителна експертиза на процесори с висока ефективност, SoC и power management за компютърно-интензивни устройства и приложения”

Сега, екипът на Nuvia ще бъде влян в Qualcomm и ще разработва техните чипсети. Новите процесори на Nuvia, ще бъдат използвани в топ чипсетите за смартфони на Qualcomm. Ще помогнат и за навлизането на Qualcomm на пазара на чипове за лаптопи.

Qualcomm използват ARM Cortex дизайна, за основа на мобилните си процесори от години. Сега, с екипа на Nuvia, те могат да разработват собствени решения, което да увеличи конкуренцията в лицето на Apple.

Виж още:  Apple патентоваха следващо поколение Face ID технология