RIM ще продължи да използва BB7, BBM получава възможност за видео разговори

    Очакваната BlackBerry 10 платформа ще излезе в началото на 2013 година. От доста време в интернет пространството често се появяват информация и слухове за тази платформа, както и за първите устройства, които ще я използват.

    Вчера се проведе конференция с акционерите на RIM, по време на която беше представена интересна информация относно BlackBerry 10 платформата, BlackBerry 7 и плановете на компанията.

    BlackBerry 7 операционната система навършва една година, това означава, че вече въобще не е нова, а в началото на следващата година ще бъде още по-стара. Въпреки това, от RIM ще продължат да я поддържат. Дори и след излизането на пазара на BlackBerry 10 устройства, компанията ще продължи да предлага и да поддържа BB7 устройства. Не става ясно още колко време от RIM ще предлагат BB7 устройства, нито колко дълго ще ги поддържат. Не става ясно и дали компанията ще продължи да произвежда такива устройства или просто ще продава вече произведените.

    BBM Connected приложенията ще се продължат да се развиват. Разработчиците могат да използват BBM в своите приложения. Има планове да бъде добавена опция за провеждането на видео разговори в BBM. От RIM смятат, че по този начин ще върнат интереса към BBM и ще накарат потребителите, които не използват услугата, поне да я тестват.

    От известно време RIM постоянно губи своите позиции на пазара. Продажбите на компанията спадат. От RIM разчитат силно на BlackBerry 10 платформата да промени нещата. Междувременно в компанията започват да съкращават разходите. По тази причина, RIM смята да продаде един от двата корпоративни самолета, които притежава. Компанията смята да съкрати разходите си, като все пак остави на своите ръководни служители възможност да пътуват, за да се срещат с различни бизнес партньори. Една такава стъпка не би успяла да помогне кой знае колко на RIM, но е показателна за тежкото и състояние.