RIM предложил на HTC и Samsung да използват BlackBerry OS 10 в бъдещите си устройства

    Годината определено не беше добра за RIM. Компанията положи много усилия и вложи не малка сума, за да предложи на своите потребители конкурентно на iPad устройство. Но въпросното устройство (BlackBerry PlayBook) не беше харесано твърде силно от потребителите и компанията остана разочарована от неговите продажби. От доста време нито един от телефоните на канадския производител не е постигал голям успех на пазара. Тук трябва да прибавим и проблемите, които потребителите на BlackBerry имаха с услугите на RIM в продължение на няколко дни. Всичко това определено оказа отрицателно влияние върху производителя на BlackBerry устройства. Приходите на компанията постоянно намаляват. Пазарната стойност на RIM значително е намаляла през последната една година, като е достигнала до 6.8 милиарда долара.

    Всички тези неща се виждат и от останалите компании на пазара. Вероятно тези компании са решили, че неуспехите на RIM ще доведат до лесна продажба на ниска цена. Научихме, че Amazon е искал да купи RIM, но от RIM са отхвърлили предложението. От Wall Street Journal научихме, че Microsoft и Nokia съвместно също са имали желание да купят канадския производител, но не става ясно докъде са стигнали преговорите.

    Запознати със ситуацията източници на engadget твърдят, че изпълнителните директори на RIM са се свързали с някои производители на смартфони, между които са били HTC и Samsung, с предложение тези производители да използват новата операционна система на компанията, BlackBerry OS 10, в своите нови устройства. За момента няма информация някой от тези производители да е проявил интерес.