RIM ще пусне поне шест нови BlackBerry 10 устройства през 2013 година

    В края на този месец, RIM ще представят своята нова BlackBerry 10 операционна система, както и две нови устройства, работещи с нея. Очаква се имената на устройствата да бъдат съответно BlackBerry Z10 и BlackBerry X10. През последните седмици, сме писали доста за софтуера, хардуера и потребителиския интерфейс на новите BlackBerry Z10 и BlackBerry X10.

    Докато всички с нетърпение очакваме събитието на RIM (30 януари), Frank Boulben, в интервю за Fierce Wireless, споделя, че през 2013 година компанията смята да пусне поне 6 различни BlackBerry 10 устройства. Това не е нещо неочаквано – RIM излизат на пазара с изцяло нова операционна система и трябва много бързо да осигурят устройства в различен ценови клас (нисък, среден и висок). RIM разполагат с около 79 милиона потребители в световен мащаб, използващи устройства от различни ценови клас и версия на операционна система (4.x, 5.x, 6.x и 7.x). Запазването на тези потребители и преминаването им към новата BlackBerry 10 платформа и съответно устройства с нея, ще отнеме време. Именно това налага бързата поява на различни BlackBerry 10 телефони. Вероятно ще има по две устройства от нисък, среден и висок клас, съответно с изцяло сензорен екран и QWERTY клавиатура.

    Frank Boulben споделя още, че новата BlackBerry 10 ще стартира с над 70 000 приложения. Това може да изглежда малко на фона на около 770 000 приложения в AppStore (Apple) и близо 700 000 в Google Play (Android), но канадците са си поставили за цел да имат поне 90% от топ 600-те на различни пазари.

    RIM имат 5.3% пазарен дял от световния пазар на смартфони. Предстои им да задържат настоящите си потребители и да привлекат нови. Успехът на това начинание зависи изцяло от новата BlackBerry 10 платформа. Тази година е изключително важна за компанията. Предстои да разберем как ще се справят.