RIM прекръщава BBX на BlackBerry 10, заради решение на съда

    В края на октомври научихме, че софтуерната компания BASIS International от Ню Мексико смята да съди RIM за името на тяхната нова платформа, BBX. BASIS заявява, че BBX е тяхна запазена марка. Те са твърдят, че са дали възможност на RIM да спре да използва името до 31 октомври и, ако канадският производител на смартфони не го направи, BASIS ще предприеме следващата логична стъпка. От RIM заявиха, че не са получили оплакване по повод името на BBX платформата, но дори и да получат, не смятат, че ще има проблем с имената, понеже двете компании имат различни сфери на работа. Изглежда, че нещата не са се развили по начинът, по който от RIM очакваха.

    BASIS е поискал от съда да забрани на RIM да използва BBX логото и съдът в Ню Мексико го е направил. Въпреки, че RIM и BASIS не са директни конкуренти, техните продукти са свързани и са предназначени за еднакъв клас потребители. Съдът смята, че има вероятност потребителите грешно да смятат, че приложенията, направени с инструментите на BASIS, са съвместими единствено с BBX платформата на RIM.

    Това решение на съда е накарало RIM да смени името на платформата, която компанията ще използва в своите бъдещи устройства от BBX на BlackBerry 10.