Сагата свърши. Американските компании отново могат да продават на Huawei

huawei-logo

Циркът свърши. Доналд Тръмп е обявил (чрез XDA), че “американските компании отново могат да продават оборудването си на Huawei”. На практика, това е “излизане” на Huawei от черния списък на САЩ, което означава че всичко продължава “по старому”.

Част от изказването на Доналд Тръмп (приблизителен превод):

“Американските компании могат да продават оборудването си на Huawei. Става въпрос за оборудване, при което няма голям риск за националната сигурност на САЩ”

На практика, сега, Тръмп се отказва от търговската война с Huawei (или е по-правилно, да кажем Китай). Въпреки, че не се споменава изрично “Android”, “ARM” и другите компании, които засягат производството на Huawei и Honor смартфони, вероятно всички те попадат под “оборудване, което няма голям риск за националната сигурност”.

Все пак, имайте предвид, че изказването на Тръмп не премахва автоматично Huawei от “черния списък” на САЩ. Тепърва, администрацията на САЩ ще трябва да се справи и документално с това. Вероятно ще се наложат и допълнителни подробности за обхвата на облекчението и за това, кое “оборудване е опасно или не е опасно за националната сигурност на САЩ”.

Не пропускай:  MediaTek отричат, че Huawei ще купуват TSMC чипове през тях

Какво означава това за потребителите?

Всичко свърши. Или поне така изглежда към момента… Най-вероятно, ще можете да купувате бъдещите модели на Huawei и Honor, без да се притеснявате от проблеми с липсата на Google услуги или липсата на ъпдейти. Търговската война е на път да приключи, точно толкова внезапно, както и започна.

Кой печели от сагата?

Не е ясно, какви точно споразумения има между правителствата на САЩ и Китай.. Подобна информация, дори не се надяваме да получим. Истината е, че при създалата се сега, големият бонус отива при Huawei.

Въпреки спада в продажбите през последния месец, Huawei най-вероятно ще се завърнат с още по-голям успех на пазата. Защото…

Толкова добра реклама, Huawei едва ли сами можеха да си направят.