Samsung представи нови двуядрен и четириядрен Exynos процесори

    Samsung показа нов процесор по време на International Solid-State Circuits Conference. Новият Exynos чип на Samsung се предлага в двуядрена и четириядрена конфигурация и работи на честоти от 200MHz до 1.5 GHz. Той е произведен по 32nm технология, за разлика от текущия Exynos, произведен по 45nm. Малкият размер означава по-голяма производителност и по-малка консумация на енергия при същата тактова честота.

    Новите Exynos системи включват най-новите графични чипове на Samsung, които пък са съставени от 4 pixel процесора и 1 геометричен engine с 128KB L2 cache. Те поддържат OpenGL ES 2.0 и могат да генерират до 57 милиона полигона в секунда.

    Новият процесор поддържа LPDDR2 и DDR3. Компанията твърди, че новият чип доставя до 26% по-висока производителност спрямо сегашните Exynos чипове, които са произведени по 45nm технология, като се предполага, че това се отнася за новите им двуядрени процесири (в противен случай сравнението просто не би било коректно).

    Подобренията в живота на батерията достигат до 50%, като Samsung е показал в направена демонстрация до 45% спестяване на изразходваната енергия при задачи на процесора и до 48% при 3D изчисления.