[Press Release] Samsung Electronics обяви резултатите си за второто тримесечие

Samsung Electronics обяви финансовите си резултати за второто тримесечие, което приключи на 30 юни 2016 г. Приходите възлизат на 50,94 трилиона вона, което е с 2,40 трилиона вона повече в сравнение със същия период на миналата година, докато оперативните печалби за тримесечието са 8,14 трилиона вона, т.е. с 1,24 трилиона вона повече от миналата година.

Дивизията „ИТ и Мобилни комуникации“ отчита съществено подобрение на печалбите, благодарение на увеличените продажби на водещи продукти като Galaxy S7 и S7 edge, както и на линията от среден клас смартфони. Оперативните печалби на дивизията са 4,32 трилиона вона. Дивизията за „Потребителска електроника“ също повиши печалбите си, благодарение на увеличените продажби на първокласни продукти, като телевизори SUHD, хладилници Chef Collection, перални AddWash и наскоро пуснатия на пазара климатик.

Samsung Electronics очаква солидното ѝ представяне да продължи и през втората половина на 2016 г., главно поради повишаването на печалбите в компонентния бизнес, увеличението на продажбите на иновативни продукти и стабилните условия на търсене и предлагане. За бизнеса с крайни продукти, компанията предвижда маркетинговите разходи за дивизията „ИТ и мобилни комуникации“ да се повишат поради представянето на нов водещ продукт и голямата конкуренция в индустрията.

Капиталовите разходи за второто тримесечие възлизат на 4,2 трилиона вона, което включва 2 трилиона вона за бизнеса с полупроводници и 1,6 трилиона вона за бизнеса с дисплейни панели. Натрупаните разходи за първата половина на годината възлизат на 8,8 трилиона вона.

Търсенето на High-Density, High-Valued продукти движи по-високите печалби

Бизнесът с полупроводници отчете 12 трилиона вона консолидирани печалби и 2,64 оперативни печалби за тримесечието. Поръчките за NAND и DRAM продукти с висока плътност и поръчките на мобилни продукти за съхранение с висока плътност над 32GB също допринесоха за задвижване на продажбите, благодарение основно на разширеното усвояване от китайски компании. Samsung активно отговори на поръчките на мобилни продукти за съхранение с висока плътност над 64GB и корпоративни SSD над 4TB и увеличи снабдяването с първите в индустрията 48-layer V-NAND.

Бизнесът със системни LSI продукти отчете приходи, благодарение на силното търсене на 14-нанометрови мобилни приложни процесори при висококачествените смартфони и повишените продажби на сензори с висока резолюция. През втората половина се очаква повишение на продажбите на средния клас мобилни приложни процесори и LSI продукти, което ще осигури стабилен поток на приходите.

Дисплеите подобряват представянето си чрез силни OLED продажби и завръщане на LCD

Сегментът с дисплейни панели обяви консолидиращи приходи от 6,42 трилиона вона и оперативни печалби от 0,14 трилиона вона, което е продиктувано от повишените пратки на OLED панели и подобрени продукции на новата технология за производство на телевизионни панели.

През второто тримесечие бизнесът с LCD отчете ръст, в сравнение с предишните три месеца, както и постепенно възстановяване на баланса между търсенето и предлагането. Компанията успя да постигне ръст, благодарение на подобрените продукции на новата технология за производство на телевизионни панели, както и разширяване на продажбите на телевизори особено на UHD панели с големи размери.

През втората половина на годината за бизнеса с LCD продукти Samsung очаква търсенето на OLED панели да се повиши, въпреки лекия спад на пазара за смартфони. За да остане конкурентноспособна, компанията планира да обърне внимание на търсенето на потребители и повишението на рентабилността чрез разширяване на дяла на иновативни продукти, като например гъвкави дисплеи и такива с висока резолюция. Samsung ще търси също да подсигури обема на снабдяване според търсенето на пазара, като в същото време разшири своята клиентска база и нови приложения.

Не пропускай:  Представянето на Galaxy Note 20 ще бъде само онлайн

Мобилния бизнес укрепва конкурентоспособността си на фона на слабия глобален пазар

Дивизията „IT и мобилни комуникации“ отчете консолидирани приходи от 26,56 трилиона вона и 4,32 трилиона вона оперативна печалба за тримесечието.

Печалбите на Samsung са се подобрили, в сравнение с предишното тримесечие, благодарение на силните продажби на най-популярния смартфон Galaxy S7 и S7 edge. Допълнително компанията постигна ръст през второто тримесечие чрез запазване на рентабилността на моделите от средния клас, като сериите Galaxy A и J, и подобрявайки продуктовия микс чрез повишаване на размера на продажбите на Galaxy S7 edge с над 50%.

Предвижда се повишение в търсенето на смартфони и таблети през втората половина на годината, въпреки това се очаква конкуренцията да се засили при пускане на нови мобилни устройства от други компания. Въпреки тази прогноза, Samsung ще се съсредоточи върху повишаване печалбите си, в сравнение с миналата година, чрез подсилване на продуктите от висок клас и запазване на солидните печалби от продукти от среден клас.

Пускането на нов смартфон с голям дисплей през третото тримесечие ще помогне за задържането на сериозните продажби на смартфони от висок клас, водени от Galaxy S7 и S7 edge. Samsung ще се фокусира и върху разширяване на продажбите на смартфони, включително на новите за тази година серии Galaxy A и J и дебютиращата специално за китайския пазар серия Galaxy C, и с пускането на нов модел, като в същото време очаква маркетинговите разходи да се увеличат в сравнение с миналото тримесечие поради сезонността.

При Мрежовия бизнес печалбите са се повишили заради нарасналите LTE инвестиции от големи оператори през второто тримесечие.

Солидно представяне на „Потребителската електроника“ въпреки слабия пазар

Дивизията за „Потребителска електроника“, която включва визуални дисплеи, дигитални електроуреди, решения за печат и здравно и медицинско оборудване, отчете 11,55 трилиона вона консолидирани печалби и 1,03 трилиона вона оперативна печалба през тримесечието.

През второто тримесечие световното търсенето на телевизори остана непроменено, в сравнение с миналата година, поради слабите икономически условия на големи нововъзникващи пазари, които изместиха ръста, постигнат на развитите пазари, докато търсенето при бизнеса с уреди се намали, в сравнение с миналата година, поради слабия ръст в Китай и въздействието на икономическия спад на нововъзникващите пазари.

През следващата половина на годината търсенето на телевизори се очаква да се понижи, в сравнение със същия период на миналата година, поради отслабеното търсене в Европа и продължителния икономически спад на нововъзникващите пазари. В отговор на това, Samsung ще се съсредоточи върху подобряване на рентабилността и повишаване на продажбите чрез сътрудничество с местни партньори и чрез промоции за специфични региони. За да засили своето лидерство в сегмента с висококачествени телевизори, компанията също ще търси повишаване на продажбите на нейните висококачествени SUHD телевизори, особено продукти съдържащи технологията с квантови точки.

През втората половина на годината се прогнозира търсенето на домакински електроуреди да бъде ограничено, но въпреки това Samsung активно ще търси възможност да се противопостави на динамиката на пазарните предизвикателства чрез пускането на иновативни продукти, които предлагат изключително преживяване на потребителите. Компанията планира също да постигне допълнителен ръст чрез повишаване на нейния B2B бизнес в този сектор, особено за вградени кухни и системни климатици.