Samsung измества Nokia от първото място на западноевропейския пазар на мобилни телефони

    Според данни на International Data Corporation (IDC), западноевропейският пазар на мобилни телефони е нараснал с 5% за една година и е достигнал 45 милиона устройства през първото тримесечие на 2011 г. (1Q211).

    През 1Q2011 доставките на Samsung са се увеличили с 5.3% за една година и са достигнали 13.2 милиона броя. Това е направило Samsung най-големия производител на мобилни телефони в региона, пазарният дял на компанията е 29.3%. Доставките на Nokia са намалели с 10.3% за една година и са достигнали 12.6 милиона устройства, което поставя компанията на второ място. Пазарният дял на Nokia е 27.9%.

    На пазара на смартфони, доставките на Apple са се увеличили с 48.9% спрямо предходната година и са достигнали 4.4 милиона устройства. Това прави компанията най-големия производител на смартфони, като пазарният дял на Apple е 20.8%. Nokia и тук е на второ място с пазарен дял 19.6%.

    През 1Q2011 Samsung стана най-големия производител на мобилни телефони, а Apple на смартфони в Западна Европа.
    Въпреки, че Nokia е най-познатата марка в Европа, изглежда, че Samsung разбира по-добре нуждите на пазара и реагира по-бързо. Samsung бързо се насочи към използване на сензорни екрани и стана лидер на пазара на мобилни телефони, като предложи множество модели телефони със сензорни екрани на конкурентни цени. В смартфон секторът, Samsung бързо се ориентира към Android платформата и инвестира в собствена платформа, Bada. Гъвкавостта и възможността да се насочи към всички сегменти на пазара допринесоха за възможността на Samsung бързо да се настрои към тенденциите на пазара.

    Apple се възползва от силната си марка и иновациите в потребителското изживяване. На конкурентните компании им трябваха години, за да предложат устройство, което може да конкурира iPhone.

    През 1Q2011 доставките на смартфони са се увеличили с 76% за една година и са достигнали 21.2 милиона устройства. Те представляват 47% от общите доставени мобилни телефони. Android е най-използваната платформа – има 35.7% пазарен дял. Производителите, използващи Android платформа в своите устройства, подобряват своята позиция на пазара на смартфони. На второ място е iOS с пазарен дял 20.8%. Symbian е на трето място – 20.5% пазарен дял.

    Източник: www.cellular-news.com