Samsung ще плаща на Microsoft за всяко продадено Android устройство

    Microsoft и Samsung са подписали споразумение, според което, Samsung ще плаща на Microsoft определена сума за всеки продаден Android смартфон. Освен това двете компании ще работят заедно по разработването и маркетинга на Windows Phone.

    В началото на годината Microsoft подписа споразумение с Nokia, като финландският производител ще използва мобилната платформа на Microsoft, Windows Phone, в своите бъдещи смартфони и ще помогне на Microsoft в развитието и популяризирането на тяхната мобилна платформа. А сега и Samsung трябва да се вмести тук някъде?

    Ето какво споделиха от Microsoft по повод споразумението със Samsung:

    Microsoft Corp. обяви днес, че е подписал окончателно споразумение със Samsung Electronics Co. Ltd. за лицензиране на портфолиата от патенти на двете компании, което ще доведе до широко покритие на продуктите на двете компании. Според условията на споразумението, Microsoft ще получава такса за мобилните телефони и таблети на Samsung, които използват мобилната платформа Android. В допълнение, компаниите се съгласиха да си сътрудничат в разработването и маркетинга на Windows Phone.

    Заедно с лицензионното споразумение, подписано миналата година с HTC, днешното споразумение със Samsung означава, че двамата най-големи производители на Android устройства в САЩ са придобили лицензи за портфолиото с патенти на Microsoft. Тези две компании заедно произведоха повече от половината Android телефони продадени в САЩ през миналата година. Това оставя Motorola Mobility, с която Microsoft в момента води съдебен спор, единствения голям производител на Android смартфони в САЩ без лиценз.

    Andy Lees, президент на Windows Phone, Microsoft, споделя: “Microsoft и Samsung виждат възможност за драстично развитие на Windows Phone, и ние инвестираме, за да я превърнем в реалност. Microsoft вярва в модел, при който всички наши партньори могат да растат и да печелят на база на нашата платформа.”