Samsung принудени да си спрат фабриките си за чипове в САЩ

Според Tom’s Hardware, на Samsung им е наредено да затворят напълно двете си фабрики за чипове в Тексас, заради недостиг на ток в щата. Държавната комунална компания Austin Energy е наредила на всички производители на промишлени и полупроводникови системи, да преустановят или затворят съоръженията си. Мярката е засегнала и NXP Semiconductors, Indineon Semiconductors и други други.

Непланираното спиране на производството, може да има трайни последици. Нещо подобно се е случило с 30 минутно прекъсване на електрозахранването във фабрика на Samsung през 2018 година, което е намалило глобалното предлагане на NAND памети с около 3%. Връщането към нормална работа е отнело няколко дни.

Виж още:  [PR] Обновеното приложение Samsung Health Monitor е налично за България на Galaxy Watch3 и Galaxy Watch Active2

Според източника, прекъсването на работата на фабриките в САЩ, може да струва милиони на засегнатите компании. Коментира се, че някои микросхеми могат да отнемат месец или дори повече, за да преминат през различните етапи на производство. От този ъгъл погледнато, непланирано прекъсване на работата, може да унищожи цели партиди с недовършени продукти. Към момента, не се споменава дали Samsung са били уведомени преди спиране на електрозахранването, за да предотвратят поетапно производството и да намалят загубите си до минимум.

Случващото се е лоша новина, имайки предвид продължаващият недостиг на чипове в глобален мащаб. Обикновено производителите на чипове имат резервни генератори на енергия, за да могат да се справят именно с такъв тип непланирани прекъсвания. Проблемът е, че тези решения са проектиране за кратки периоди от време и не са подходящи за дълъг период от време.

Виж още:  Следващият Exynos 2200 с AMD GPU ще е за смартфони и лаптопи

Тексас, Орегон и Вирджиния са щатите, обхванати от необичайно ниски температури. Специално в Тексас, се съобщава за заледяване на 50% от вятърните турбини. В резултат на това, над 1.8 милиона потребители са били изключени от електрозахранващата мрежа.