САЩ искат други страни да спрат да използват продукти на Huawei

Правителството на САЩ се опитва да убеди съюзниците си, да спрат да използват телекомуникационно оборудване от Huawei. Информацията идва от The Wall Street Journal (чрез Bloomberg) и се цитират запознати с темата хора, според които, САЩ вече са в контакт с Германия, Италия, Япония и други.

Притесненията на САЩ, са по отношение използването на съоръжения на Huawei в страни, където има военни бази на САЩ. Правителството им е готово да предостави пари за развитие на телекомуникационна инфраструктура, различна от тази на Huawei.

Ще Ви припомним, че Huawei вероятно няма да участват в търга за изграждане на 5G мрежа в Австралия. Притесненията са за предполагаеми връзки на компанията с китайското правителство. Идват от факта, че Ren Zhengfei (основател на Huawei) е бивш офицер от Народната Освободителна Армия на Китай.

Освен производител на телекомуникационно оборудване, в момента Huawei са вторият по големина производител на смартфони в света. Предстои да разберем, как ще се развият събитията и бъдещето на компанията в световен мащаб.