Щатите обмислят закупуването на Ericsson, за да се борят срещу Huawei?

Изглежда, че 5G на Huawei е доста сложно проектирана технология и китайците са доста напред с разнообразно оборудване и с по-ниски цени. На пазара на далекосъобщително оборудване, първото място е именно за Huawei с 28% пазарен дял. Нещо повече, компанията притежава и 20% от 5G патентите. Силата на Huawei на тема 5G мрежи, кара САЩ да се чувстват малко застрашени.

Информацията идва от Gizchina, като последните твърдят, че САЩ сериозно обмислят да закупят Ericsson, като средство да се опълчат на Huawei. САЩ са водеща сила в областта на науката и технологиите и може да се каже, че в световен мащаб, няма телекомуникационна компания, която да не е по някакъв начин, свързана с американска технология.

Според непотвърдени доклади, правителството на САЩ, търси начин да покрепи конкурентите на Huawei. Има много начини, като някои от тях са осигуряване на средства, правна подкрепа, данъчни стимули и други. Тези методи обаче, не решават основния проблем. Това е причината пък, за обмислянето на още една стъпка – позволяване на американските компании, да закупят компании като Ericsson. Подходящ избор е, да се подкрепи Cisco, за закупи Ericsson…

Не е ясно, дали подобна политика може да бъде приложена изобщо. От една страна, не е ясно дали американското правителство, може да мотивира американски компании, да поемат властта в такова начинание. От друга – самите компании вероятно не са въодушевени от подобно развитие, защото телекомуникационното оборудване, не е индустрия с високи печалби, което води да липсата на реален, бизнес интерес…

Независимо, дали докладът е верен или не, има над какво да се помисли. САЩ предприемат драстични мерки срещу Huawei – забраниха на американските компании да работят с Huawei, като се опитаха и да убедят всички свои съюзници, да направят същото. Huawei от своя страна не отстъпват от позицията си и продължават да твърдят, че “не са шпионин на китайското правителство”. Все още, не е ясно докъде ще ни отведе тази търговска война между двете световни сили.