Ще показват ли Huawei реклами в EMUI?

Huawei преживяват тежки времена, след влизането на компанията в черния списък на САЩ. Загубвайки правото да използват продуктите и услугите на Google (надяваме се скоро този проблем да бъде решен), те решиха да заложат на собствената си HarmonyOS, в която вместо Google Services ще има Huawei Mobile Services (HMS).

За Huawei Mobile Services вече сме писали. На практика, Huawei се опитват да заменят всички услуги на Google, със свои собствени, като по този начин стават независими от Google. Оказва се обаче, че по този начин компанията придобива още една възможност – да показва реклами в бъдещите си смартфони.

Става въпрос за “рекламна платформа” на Huawei, част от HMS, която позволява на рекламодателите да показва реклами в приложенията. Mysmartprice са публикували скрийншоти, част от общите условия на устройство с Huawei Mobile Services:

В общи линии, пише че личните данни на потребителите, могат да се използват за персонализиране на рекламите които се показват към потребителите и се съхраняват за период от една година от момента на събирането им. Данните се съхраняват в центровете за данни на Huawei в Хонгконг и Сингапур. В случай, че потребителят “се съгласи” с общите условия, Huawei Ads ще събира и обработва информацията за местоположението (чрез GPS), за да предостави “географски подходящи реклами”. Освен това, данните могат да бъдат обработвани от местни центрове за обслужване на клиенти, разположени в Египет, Мексико, Индия, Южна Корея и Пакистан.

Ще Ви припомним, че Xiaomi вече пускат реклами в своите смартфони с MIUI. Това е доста дразнещ факт, като компанията оправдава действията си с по-ниската цена на своите устройства. Няма да коментираме, дали начинът за монетизация е “правилният”, но ще кажем, че ако се поровите в интернет – ще намерите начини как да спрете досадните реклами.

Не пропускай:  [PR] А1 пуска смартфони и смарт часовници с до 70% процента намаление в кампанията "Влюбени в отстъпките"

Дали наистина Huawei ще направят същото и ще пуснат реклами в EMUI на HarmonyOS?

Малко вероятно… Мysmartprice са допълните статията си, че е възможно да не са разбрали точно “условията за ползване” на Huawei Ads. Според новия им прочит:

“Huawei Ads е рекламна платформа, предоставена от Huawei Services Co. Limited, дъщерно дружество на Huawei със седалище Хонгконг, за рекламодателите, които да показват реклами в Huawei и приложения от трети страни.”

Иначе казано, възможно е по-скоро Huawei да предоставят възможност на разработчиците, да публикуват реклами в приложенията си и/или системния интерфейс (безплатните приложения, често имат реклами). Съответно – потребителите имат право на избор – дали да използват дадено приложение ако има реклами или да го премахнат.

Какво мислим ние?

Нашето скромно мнение е, че Huawei не биха си позволили показването на реклами в EMUI. Компанията има трудности на пазарите извън Китай (заради конфликта със САЩ). Вярваме, че САЩ и Китай ще решат разногласията си и този проблем ще отпадне… Въпреки това обаче, устройствата на Huawei вече не са от “най-евтините” – пускането на реклами в EMUI, би било доста необмислено решение и със сигурност, ще се отрази негативно на компанията. Това съответно би изстреляло нагоре продажбите на смартфони на конкурентите им.

Не. Вярваме, че общите условия описват подобна възможност, но не вярваме Huawei да допуснат реклами в EMUI.