Уеб версия на Skype ще позволи аудио и видео разговори през браузъра

    Skype официално обявиха уеб версия на платформата си за аудио и видео разговори, заобикаляйки нуждата да инсталирате приложение, локално на устройството си. Уеб версията на Skype работи на Internet Explorer, Chrome за Windows, Firefox и Safari, като първоначално ще изисква инсталацията на плъгин, но пък спестява инсталация на приложение. Разбира се, разработката е в бета стадий на развитие и е възможно да има бъгове, които с времето ще бъдат изгладени.

    Съществуващите проблеми към момента са няколко.

    • най-сериозният проблем е за Mac потребителите. Изразходва доста бързо батерията. От Skype знаят за проблема и работят по отстраняването му.
    • изходящите разговори могат да отнемат повече време от нормалното, при осъществяване на връзката

    Новият Skype за уеб, използва WebRTC (Real-Time Communications) браузър-базиран стандарт за поточно аудио и видео, за който не е необходим локално инсталиран софтуер. Като следствие на това и след като получат пълна поддръжка на WebRTC, уеб ориентираните платформи като Chromebook, също ще мигат да използват Skype.

    Първоначално, Windows потребителите ще могат да използват уеб-скайп през IE 10 и по-нова, заедно с най-новите версии на Chrome и Firefox. Потребителите на Mac, ще трябва да заложат на Safari 6 или по-нова версия на браузъра.

    Skype за уеб ще се разпространява поетапно през следващите месеци. Към момента, едва “малък брой потребители” или нови регистрации, могат да се възползват от него и да го тестват.