Smart Potato е умен картоф, виртуален асистент и добра шега в едно

Във времената на умните асистенти, Никола Балдек (Савойя, Франция), решава да се пошегува със света и създава така нареченият от него “Smart Potato” или “умен картоф”. Става въпрос за най-обикновен картоф, към който като се прикачи “антена” с малко чипове се превръща в умен картоф. Да, има Bluetooth 4.2 LE и благодарение на него – може да комуникира с приложение за смартфон. Да, поумнелият картоф си има приложение за смартфон и съответно може да отговаря на въпросите на потребителя с “да” или “не” (с изписване на отговора на екрана на смартфона).

Никола Балдек коментира идеята по създаването на “Smart Potato” така (приблизителен превод):

“Има тенденция, във всеки предмет да се постави Bluetooth и това се нарича иновация. След това, те могат да са продадат за двойно повече пари. Това разбира се не означава, че всички Bluetooth устройства са безполезни. Все пак, искам хората да се замислят над думите ми”

И за да стигне шегата му, а и думите му над които, да се замислим, до по-голяма аудитория – той създава кампания в Indiegogo (сайт за групово финансиране на идеи). Нещо повече, посещава и CES 2020.

Ок. До тук добре… За да е шегата още по-истинска, той е помислил и разписал няколко амбициозни цели, в случай че кампанията му в Indiegogo получи необходимото финансиране.

  • При приход от 30 000 долара – ще финансира изобретението си
  • При приход от 60 000 долара – Smart Potato ще може да прави прогнози за времето
  • При приход от 90 000 долара – Smart Potato ще се сдобие със собствен blockchain (разбира се, за къде без blockchain)
  • При приход от 120 000 долара – всички умни картофи ще могат да комуникират помежду си (#тидавидиш)