Технология ще позволи на слепите да четат Брайлово писмо от мобилно устройство

    Япоски учени работят по технология, която би позволила на потребителите да „усетят“ нещата, показани на екрана на мобилно устройство. Разработчиците от Nagoya Institute of Technology са разработили масив от почти 400 отделни ултрасоник говорителя, които са свързани със сензорен екран. Информацията, идваща от тези говорители, може да бъде представена като натиск срещу кожата на потребителя в точка. Когато човек пише съобщение или рисува върху екрана, втори човек може да усети местата, на които първият човек е натиснал екрана, като държи ръката си върху говорителите. Тази технология би могла да улесни работата с мобилни устройства на хора, които имат проблеми със зрението.

    Технология за сензорни екрани, използваща тиксели (тактилни пиксели), генерира електрическо поле, което предизвиква усещания върху кожата на потребителя. Тази технология може да бъде използвана за четене на Брайлови съобщения от екрана на мобилно устройство.

    Работи се и по възможността сензорните бутони да заприличат повече на хардерни бутони. QWERTY клавиатурите на BlackBerry устройствата са толкова готини, защото са с хардуерни бутони. Потребителят усеща, когато натиска бутон. Това му помага да пише доста по-бързо, отколкото може да пише със сензорна клавиатура. Ако се добавят тиксели в устройствата, сензорната клавиатура може да стане по-удобна и лесна записане и да запприлича повече на хардуерна клавиатура.