[PR] Теленор България предлага застраховка Смартфон протект вече до 180 дни от закупуването на устройство

Теленор България предлага за всички свои клиенти застраховката Смартфон протект, която вече може да бъде сключена до 180 дни от закупуването на устройството. Изискването е то да функционира нормално и да няма счупвания или неоторизирани ремонти.

На разположение на клиентите на Теленор са два застрахователни продукта: Смартфон протект, който предлага защита при случайна или злоумишлена повреда на устройството и Смартфон протект+, който в допълнение предлага и защита в случай на кражба.

Застрахователната полица не е обвързана със срочен договор и може да бъде прекратена по всяко време, без дължими неустойки. Застрахователната премия зависи от цената без абонамент на устройството в Теленор и избрания застрахователен продукт се прибавя към месечната сметка на клиента.

Виж още:  [PR] „Лятна практика“ от Теленор България подава ръка на младежи в професионалната им ориентация

Сключването на застраховката може да се случи във всеки магазин на Теленор, където устройството ще бъде описано и застраховано.

Подробна информация за размерите на месечните премии и самоучастия, устройствата, за които се предлага застраховка и съответните условия на застрахователните продукти, е публикувана на официалната страница на компанията, както и в магазините на Теленор.

Застраховката е продукт на Chubb European Group SE, а Теленор я предлага в качеството си на застрахователeн агент на компанията.