Tizen измести BlackBerry OS, като четвърта мобилна платформа в света

На пазара доминират Android и iOS устройствата, а тези с операционните системи на Microsoft и BlackBerry, заемат съответно трето и четвърто място. И то с почти незначителен пазарен дял.

Според последните данни от Strategy Analytics, в челната четворка вече има нов играч, измествайки BlackBerry и това е Tizen. Нарастването на дела на Tizen, до голяма степен се дължи на наскоро анонсираният, втори Tizen-смартфон на Samsung в Индия – Samsung Z3 (на снимката). През месец юли, Samsung India обявиха, че са продали рекордните 1 милиона броя от предния модел – Samsung Z1 с Tizen (за периода от януари до юли).

Оказва се, че това не е просто “лоша новина” за BlackBerry. Според данните на Strategy Analytics, пазарният дял на Microsoft и Firefox също намалява и не е изключено в даден момент, Tizen да изпревари и Windows Phone (Windows 10 Mobile).

Ситуацията около BlackBerry определено се усложнява. Пускането на BlackBerry Priv с Android, няма да “оправи статистиката” на BlackBerry OS, но ако успее – поне ще подобри финансовото състояние на компанията

*Tizen е мобилна операционна система, базирана на Linux ядро и е насочена към широка гама от устройства, включително смартфони, таблети, умни часовници, умни телевизори и много други. Проект е на Technical Steering Group (TSG), като по-видни участници в разработването на Tizen са Samsung и Intel.