Топ 10 бранда, най-големи купувачи на чипове в света

Според скорошен доклад на Gartner, десетте топ купувачи на чипове за 2020 година са:

  1. Apple с пазарен дял от 11.9%
  2. Samsung Electronics – 8.1%
  3. Huawei – 4.1%
  4. Lenovo – 4.1%

След Lenovo са брандове като DELL (5) и BBK Electronics (6) (BBK произвеждат смартфоните на OnePlus, Oppo, Vivo, Realme и iQOO). Техните дялове са съответно 3.7% и 3%. Седмото място е за HP с 2.4% пазарен дял и чак след това, на осмо място са Xiaomi с 2.0% дял.

Като цяло, производителите са похарчили общо 449.8 милиарда долара за чипове. Това е със 7.3% увеличение, спрямо 419.1 милиард долара за 2019 година.

Apple

Gartner вярват, че Apple ще запазят позицията си на най-голям клиент и през 2021 година. Това се дължи на успеха на AirPods, търсенето на Mac компютри и iPad, както и на нарастването на потреблението на NAND флаш памети.

Според доклада, поръчките на Apple за чипове за миналата година са достигнали 53.6 милиарда долара. Най-много са чиповете за AirPods, iPad и Mac.

Виж още:  Продажбите на iPhone 12 серията, надминават очакванията на анализаторите

Huawei

Китайският производител Huawei е в много неизгодна позиция, заради попадането си в черния списък на САЩ. Наложените му забрани, оказват пагубно влияние на бизнеса на компанията със смартфони и губи пазарен дял. Според данните на Gartner, Huawei намаляват разходите си за попупроводници за 2020 година. Записите показват спад от 23.5%. Цяло чудо е, че все още са сред топ 10 на купувачите на чипове.

Xiaomi

Xiaomi са може би един от най-големите “победители” на пазара на полупроводници за 2020 година. Според анализа на Gartner, китайският производител има най-голямо увеличение (26%) за разходите за чипове за 2020 година, което означава най-голям ръст в продажбите на смартфони. Твърдят, че бизнесът със смартфони на компанията е най-малко засегнат, тъй като каналите за продажба са най-вече онлайн (по време на пандемията) и че Xiaomi на практика са спечелили не малка част от пазарния дял на Huawei. Успехи бележат и при IoT устройствата, умните телевизори, умни домакински уреди и много други. Към момента, Xiaomi са третият най-голям производител на смартфони в света, след Samsung и Apple.

Виж още:  [PR] Samsung Galaxy A32 5G вече официално се предлага в България

Samsung

Samsung са си Samsung. Те са на втора позиция по две причини. Първата е, че най-големите им конкуренти – Huawei – са в немилост. Втората – че все още има огромно търсене на SSD дискове в центровете за данни. Samsung също са увеличили разходите си за чипове през 2020г – с 20.4%.

Изводи:

  • Apple използват повече чипове и в повече устройства, от всеки друг производител
  • Xiaomi не са за подценяване, защото компанията расте с бързи темпове – предлага прекрасни смартфони и огромен брой устройства за умния дом
  • Huawei – там нещата ще потръгнат след отпадане от черния списък на САЩ. Не е изключено, това да стане още тази година с новото правителство на щатите