Топ 5 смартфон бранда за 2020 в световен мащаб и по региони

2020 година бе трудна за производителите на смартфони в световен мащаб. Някои компании успяха да се справят в трудната ситуация и дори продаваха повече, докато други отбелязаха спад.

Общото представяне на смартфон брандовете:

  • Samsung 19%)
  • Apple 15%
  • Huawei 14%
  • Xiaomi 11%
  • Oppo 8%
  • Vivo 8%

Представяне на брандовете по региони

Докато Samsung, Apple и Huawei са на лидерските позиции по продажби в света, всички те имат различно представяне в отделните региони.

Според Counterpoint, лидер в Северна Америка са Apple, второто място е за Samsung, а третото – за LG. Apple са толкова доминиращи, че приблизително на всеки два продадени смартфона – единият е бил iPhone.

Виж още:  TSMC стартират масовото производство на A15 през май

Малко по-различна е ситуацията е MEA (Middle East и Африка). Лидерската позиция е за Samsung (21% дял), следват ги Huawei (12% дял), а след това са Tecno, Itel и Xiaomi съответно с 9%, 6% и 6% дял.

Samsung са лидери на пазарите в LATAM (Латинска Америка) и Европа със съответно 41% и 32% пазарен дял. В Европа, второто място е за Apple с 22% дял. Отново в Европа, Xiaomi бележат ръст в продажбите, задминават Huawei и се нареждат на трето място с 14% пазарен дял.

Въпреки трудностите с американското правителството, Huawei продължават да се борят и са на първо място по продажби в Азия – 19% пазарен дял. Vivo, Xiaomi, Oppo и Samsung ги следват съответно с 15%, 14%, 14% и 11% пазарен дял. За Азия – Apple не влиза в челните 5 места по продажби.

Виж още:  Samsung ще представят двойно свъваем смартфон още тази година?