[официално] Ubuntu операционна система за мобилни устройства

    Ubuntu е най-популярната и лесна за използване дистрибуция на Linux. От Canonical (компанията, която стои зад разработката и поддръжката на Ubuntu) обявиха, че възнамеряват да навлязат и на пазара на смартфони. Представената от тях ОС изглежда наистина много впечатляващо, навигирането разбира се е с жестове, а цялостното изживяване е сходно с това при Ubuntu за компютри. Точно това е и един от основните акценти – да бъде предоставено еднакво потребителско изживяване сред смартфони, таблети, лаптопи и персонални компютри.

    Интерфейс

    В своята същност, Ubuntu за смартфони разчита изцяло на навигация чрез жестове (напомня на Nokia N9). Всеки един от четирите краища на дисплея изпълнява определена функция.

    С леко плъзгане от ляво на дясно (не от край до край) на дисплея, се показват любимите приложения на потребителя. Тя е достъпна по всяко време, от всяко отворено приложение или от lockscreen-a. Между другото, от Canonical вече не го наричат lock screen, а Welcome Screen. Идеята е, че Ви посреща екран с възможност за бърз до любимите Ви приложения. Освен това, по доста красив начин са изобразени и всички пропуснати (неприети, непрочетени) СМС-и, мейли, туитове, изминато разстояние, изговорено време и много много други.

    С пълно плъзгане от ляво на дясно (от край до край), се показват всички активни приложения, докато плъзгане от дясно на ляво, Ви връща към предходното приложение. Идеята на този тип мултитаскинг е супер бързото и лесно превключване между приложенията, без допълнителни менюта, без връщане към началния екран или други излишни действия.

    Плъзгането от долу на горе, извиква контекстуалното меню. Ако сте в Галерията например, ще се появи малка лента с възможност за селектиране на снимки, импортиране на снимки или директен достъп до камерата. Плюсът е, че тази лента се показва само когато пожелаете, като по този начин осигурява повече площ за самото приложение на дисплея.

    В горната част на екрана има лента със системни икони като WiFi, GPS, мобилен оператор, Messaging, батерия и други. Новото в случая е, че можете директно от лентата да промените настройките зад всяка икона, просто като слайднете върху някоя от иконите надолу. Независимо от коя точно икона сте слайднали надолу, можете да преминавате към друга като слайдвате наляво и надясно. Според видеото, лентата със системните икони, може да бъде скрита, като по този начин осигури повече свободна площ на дисплея.

    Приложения

    Много важен елемент за една мобилна операционна система са приложенията. Ubuntu ще разчита на HTML5 и на native такива. HTML5 приложенията ще имат собствени икони и достъп до системните нотификации. Благодарение на web app API–тата на Ubuntu, разработчиците лесно ще могат да инсталират техните сайтове като цялостни приложения.

    Що се отнася до native приложенията, те ще се възползват от цялата мощ на хардуера на смартфона.

    Универсално търсене

    В лявата част на лентата със системните икони се намира бутонът за търсене. Ще има възможност както за локално търсене в съдържанието на телефона, така и за онлайн търсене. Ако търсите контакт, ще се покаже информация за него, Facebook профилът му или Twitter. Когато търсите музика, освен тази на телефона, Ubuntu ще покаже и резултатите от онлайн магазини за музика като Amazon и Ubuntu One Music. Само с плъзгане на началния екран, може да филтрирате своето търсене между приложения, контакти, музика и други.

    Messages (обединена кутия със съобщения)

    Ubuntu преоткрива пощенската кутия на смартфона, давайки на едно място бърз достъп до мейли, съобщения, повиквания и постове в социални мрежи. Бърз достъп до Messages има чрез икона на статус бара на телефона. Messages в Ubuntu, наподобява много на Messages в BlackBerry телефоните (там също на едно място се появяват всички мейли, съобщения, Facebook и Twitter нотификации, mеntions, чатове от други социални мрежи и т.н).

    Галерия

    Галерията прави лесно организирането, намирането и споделянето на снимките, които правите със своя смартфон. Всичко се качва автоматично в личния Ви Ubuntu One cloud акаунт (5GB безплатно, +20GB – $2.99/месечно ). По този начин имате директен достъп до тях от всяко друго устройство -Android, iOS или Windows.

    От Canonical обещават, че до няколко седмици ще бъдат достъпни за изтегляне файлове, чрез които Ubuntu OS ще може да се инсталира на Galaxy Nexus и Nexus 4. По този начин разработчиците ще имат възможност да изпробват операционната система, както и да адаптират приложенията си за нея.

    Първите устройства с Ubuntu OS, се очаква да се появят на пазара към края на 2013 или началото на 2014 година.

    Официално представяне на Ubuntu