Ubuntu OS за таблети

    В началото на януари тази година, по време на CES от Canonical представиха своята визия за Ubuntu OS за смартфони. Предварителна версия на тази операционна система, предназначена за разработчици, ще бъде налична утре 21 февруари за Galaxy Nexus и Nexus 4.

    Сега е ред да видим как Ubuntu OS ще изглежда и при таблетите. Както с операционната система за смартфони, тук за демонстрацията от Canonical също използват таблет на GoogleNexus 10. По думите им Ubuntu за таблети ще разполага с уникален мултитаскинг, лесно навигиране и красив интерфейс.

    Мултитаскинг

    Това безспорно е нещо много важно за днешните смартфони и таблети. Лесното превключване между няколко приложения и работата с тях е ключ към повишаването на продуктивността.

    При Ubuntu OS за таблети, потребителите ще имат възможност да използват едновременно едно до друго приложение за таблет и приложение на смартфони. Едното заема по-голямата част от дисплея (2/3), а другото (1/3). Важно е самите приложения да бъдат оптимизирани, за да могат да ползват и двата режима като по този начин ще може да се избира кое да заема по-голямата част.

    Споделяне на таблета и сигурност

    Таблетите с Ubuntu OS ще разполагат с възможност за ползване от няколко потребителя с различни акаунти. Ако някой иска да използва устройството и няма акаунт, може лесно да го се впише като Гост.

    По отношение на сигурността, информацията ще бъде защитена с full disk encryption. Ще има и допълнителна защита за личната информация, което прави Ubuntu OS добро решение за здравния, военния и финансовия сектор.

    Навигиране чрез жестове

    Навигирането е сходно с това при Ubuntu за смартфони – жестове. Използват се четирите краища на дисплея, няма никакви софтуерни бутони. Това прави достъпа до нужните настройки, превключването между приложенията и началния екран много по-лесно.

    Чрез плъзгване от ляво надясно се появява лента с любимите приложения на потребителя.

    В горната част на екрана има лента със системни икони като WiFi, GPS, мобилен оператор, Messaging, батерия и други. С плъзгане от горе на долу лесно може да се сменят настройки или да се отговаря на съобщения и нотификации без да е нужно да се напуска отвореното в момента приложение.

    Чрез плъзгане от долу на горе се извиква контекстуално меню с опции, кореспондиращи на съотвеното отворено приложение.

    Както вече споменахме, цялото навигиране в операционната система се извършва чрез жестове. Това прави ненужни различните софтуерни бутони. По този начин потребителите ще имат възможност за виждат много повече реално съдържание на дисплея на таблета.

    Галерия

    Това е вградено приложение, което позволява разглеждане, организиране и споделяне на снимки. Тя е направена с много стил и изглежда сходно навсякъде – при таблети, сматфони или десктоп компютри.

    Снимките могат да се организират по дати или албуми. Всичко се качва автоматично в личния Ви Ubuntu One cloud акаунт (5GB безплатно, +20GB – $2.99/месечно).

    Гласов контрол

    Потребителите ще имат възможност и за гласов контрол на различни опции в приложенията. Така например, лесно може да изведете на преден план в лявата част на дисплея опции за редакция на дадено изображение, само като ги назовете.

    Споделяне и Ubuntu One

    Споделянето на съдържание е вградено и е достъпно за всички основни социални мрежи – Facebook, Twitter и т.н.
    Ubuntu One има вече много потребители при Ubuntu, Android, Mac и Windows. Предлага се безплатно пространство за качване на файлове, има услуга за стриймване на музика и основа за cloud-базирани услуги от оператори или производители на хардуер.

    Множество приложения

    Web приложения ще разполагат със свои икони редом до native приложения. Facebook, Twitter, Google Maps, Gmail и Spotify ще бъдат налични още от първия ден. Разработчиците лесно могат да направят своя сайт да се инсталира като web приложение на таблета.

    Що се отнася до native приложенията, тяхното разработване ще става много лесно благодарение на SDK, което предоставят от Canonical.

    Универсално търсене

    Ще има възможност както за локално търсене в съдържанието на телефона, така и за онлайн търсене. Ако търсите контакт, ще се покаже информация за него, Facebook профилът му или Twitter. Когато търсите музика, освен тази на телефона, Ubuntu ще покаже и резултатите от онлайн магазини за музика като Amazon и Ubuntu One Music.

    Подреден начален екран

    Стилният начален екран организира всичко най-важно за потребителя, събрано от множество източници – локални и онлайн. Ще може да се пренарежда и всичко ще е бързо и лесно за достъпване.

    Превърнете своя таблет в десктоп PC

    Днешните таблети са мощни и могат да се мерят дори с някои лаптопи. Чрез Ubuntu OS лесно може да превърнете своя таблет в настолно PC – само свържете клавиатура и мишка. Ще имате достъп до множество приложение за Windows чрез стандартни протоколи от Microsoft, Citrix, VMware и Wyse.

    Повече информация за Ubuntu OS за таблети очаквайте следващата седмица, когато по време на MWC 2013 в Барселона от Canonical ще направят и демонстрация на място.

    Тук можете да прочетете повече за Ubuntu за смартфони.