Вграденият в дисплея сензор за пръстови отпечатъци на Xiaomi ни снима?

Вградените в дисплея сензори за пръстови отпечатъци са все по-разпространени в съвременните смартфони. От една страна, технологията позволява да се използват по-сигурен метод за разчитане на биометрични данни от 2D лицевото разпознаване. От друга – вградените сензори за пръстови отпечатъци осигуряват на устройствата тънка рамка под дисплея.

Оказа се, че в технологията има и недостатък…

Недостатъкът е открит от ентусиаст, който споделя откритието си в Reddit. Твърди, че в скритите системни настройки на Xiaomi Mi 9T е намерил възможност да “вижда” какво снима микрокамерата на оптичния скенер на пръстови отпечатъци. В подкрепа на думите си, публикива и видео, демонстриращо функцията.

Качеството на изображението и разделителната способност са далеч от перфектни, но дават поводи за размисъл. Член на XDA-Developers намира този недостатък, за “опасна уязвимост, която трябва да бъде блокирана”. Според него, проблемът няма нищо общо със сигурността на сензора, а по-скоро е недостатък в самия фърмуер.

Не пропускай:  Xiaomi с патент за смартфон с изскачащи под ъгъл камери

За момента, Xiaomi не са реагирали по никакъв начин на казуса. Съответно – няма информация и дали този пропуск ще бъде отстранен с ъпдейт на софтуера.