[Видео] Nokia показва супер точна система за позициониране в сгради

    Nokia показва 3D система за карти в затворени помещения. Системата използва Bluetooth 4.0. На тавана на помещението се инсталират специални сензори, които се използват за изчисляване на местоположението на въпросното устройство (може да бъде мобилен телефон или обект, на който е специален специален етикет). Цялата система позволява на Nokia да създаде много точни 3D карти, като местоположението се определя с точност до 21 сантиметра. Nokia се надява да стандартизира техонологията и през 2013 година да предложи реални продукти на своите потребители. Ако нещата станат част от Bluetooth стандарта, системата ще може да бъде използвана от всички мобилни платформи и производители на мобилни устройства.

    На видеото представител на Nokia показва технологията. Той използва летящо устройство, на което е сложен специален етикет, поддържащ новата технология. На монитора се изобразява 3D модел на помещението, на който виждате движението на летящия обект. Движението на устройството се управлява с помощта на N9 смартфон. В помещението са инсталирани 4 сензора.

    Тази технология може да бъде използвана в система за позициониране в обществени сгради. Системата може да ви помогне да намерите конкретен магазин в някой мол, или дори щандът в този магазин, на който продават продукта, който търсите. Най-хубавото нещо е, че от мястото на което работите можете да настроите навигационната система да ви заведе до конкретния щанд който търсите. Няма да е необходимо първоначално да настроите адреса на мола, а когато влезете вътре да настройвате допълнително търсения магазин и щанд. Системата може да превключва между WiFi, GPS, A-GPS, в зависимост от това, коя система е най-точна и използва най-малко енергия в момента.